«Ακολουθώντας τους στόχους μας, όπως περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακής Στρατηγικής 2020-2025 για τις διαστημικές δραστηριότητες, δημιουργήσαμε το απαραίτητο περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν». Αυτό ανέφερε στον χαιρετισμό του ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), που γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Ο κ. Στάβερης σημείωσε ότι «έναν χρόνο μετά την ίδρυση της ESA BIC στην Ελλάδα, βλέπουμε τις πρώτες start up που έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτήν την πρωτοβουλία. Ενδεικτικά, θα αναφέρω τον ορισμό του Αστεροσκοπείου Χελμού ως του πρώτου Οπτικού Σταθμού Εδάφους του προγράμματος ScyLight της ESA, τη συνεργασία με το EU SST (Space Surveillance and Tracking) και το γραφείο ESERO στην Ελλάδα που λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο 2021. Το ESA BIC είναι αδιαμφισβήτητα ο καταλύτης για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μέσα στις έξι χώρες της ΕΕ που έχουμε το δικό μας σύστημα όπου διαθέτει ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ των υπουργείων, γραφείου πρωθυπουργού».

Επίσης, μίλησε για τις κβαντικές τηλεπικοινωνίες όπου οι δικλείδες ασφαλείας και οι κωδικοί που έχουμε για να στέλνουμε πληροφορίες κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν. «Τα επόμενα βήματα ασφάλειας είναι τα κβαντικά κλειδιά, τα οποία δεν “σπάνε”. Όλο αυτό το πρόγραμμα τελεί κάτω από την ομπρέλα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο η Ελλάδα έχει μπει έχοντας βάλει καταρχάς τρία τηλεσκόπια», τόνισε.

Σημειώνεται, ότι η πρώτη δοκιμή έχει γίνει στα Καλάβρυτα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτος επίγειος σταθμός -μεταξύ των 10 παγκοσμίως- του προγράμματος SkyLight, με την τοποθέτηση εκεί -το τελευταίο διάστημα- όλου του αναγκαίου εξοπλισμού. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στο παγκόσμιο στερέωμα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, με τεράστιες δυνατότητες και πολύπλευρα οφέλη. «Είμαστε αυτήν τη στιγμή πρωτοπόροι» επεσήμανε ο κ. Στάβερης. Επίσης, υπάρχει πλάνο η Ελλάδα να τοποθετήσει και μικροδορυφόρους, οι οποίοι προορίζονται -κατά κύριο λόγο- για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες.

Από την πλευρά της, η Geraldine Naja, Director of Commercialisation, Industry and Procurement του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι «το ΕSA BIC Greece εντάχθηκε στην οικογένεια των ESABICs με συναρπαστικό δυναμισμό και αποδεικνύει ότι θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα».

Ο Cornelis Eldering, Head of ESA Space Solutions Network μίλησε για τον σωστό συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπου. «Οι start ups του ESA BIC Greece για τις οποίες γιορτάζουμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά ευρηματικοί στο να συνδυάζουν αυτές τις πτυχές της καινοτομίας», υποστήριξε.

Ο Jorge Sanchez, διευθυντής του ESA BIC Greece και συνιδρυτής του Corallia ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε διπλά χαρούμενοι: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με την παρουσία στην Ελλάδα 120 συνεργατών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και το δίκτυο των θερμοκοιτίδων του σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον γιατί παρουσιάζουμε τις πρώτες πέντε πολλά υποσχόμενες start ups του ελληνικού ESA BIC που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές που θέλουν να αλλάξουν και να βελτιώσουν τον κόσμο μας».

Η Joana Kamenova, Commercialisation Officer και Country Manager για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δήλωσε: «Με μία εξαιρετική πρώτη χρονιά πίσω μας, ανυπομονώ να παρακολουθήσω την πορεία του αναπτυσσόμενου ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος startups στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στο έργο τους και οι πρώτες πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις, LOCTIO, Cloud Signals, PROMILIST, BitRezus και CircuitsIntegrated, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, ενώ τονίστηκε ότι στην επόμενη πενταετία αναμένεται να φτάσουν τις 25 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι η λειτουργία του ελληνικού ESA BIC είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Αντικείμενο του ESA BIC Greece είναι η στήριξη ελληνικών start ups που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του διαστήματος. Η θερμοκοιτίδα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των startups και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Μέσω του ESA BIC Greece θα επιτευχθούν:

– Η δημιουργία και λειτουργία θερμοκοιτίδας, η οποία θα φιλοξενήσει ελληνικές start ups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του διαστήματος.

– Η ενεργή συμμετοχή των start ups στην ανάπτυξη του ελληνικού συνεργατικού σχηματισμού διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

– Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου.

– Η υποστήριξη της μεταφοράς τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του διαστήματος.

– Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

– Η δημιουργία συνεργειών με τη βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ