Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, εξήγησε γιατί διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, βάσει των δεδομένων, «τα οποία θα επαναξιολογηθούν».

H Lagarde αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

  • «Ένα γρήγορο και απότομο μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια θα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Ένας τέτοιος κίνδυνος ενισχύει μόνο τη βούληση των Ευρωπαίων να κινηθούν προς την πράσινη ενέργεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία»

H Christine Lagarde προειδοποίησε για την  μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό και σε διατροφικά ζητήματα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  • «Ξέρουμε πως κάποιες χώρες είναι πιο ευέλικτες από τις άλλες [στο ζήτημα του εμπάργκο]»

Υποστήριξε όμως πως κάτι τέτοιο θα βύθιζε άλλες οικονομίες σε ύφεση, αλλά ταυτόχρονα θα επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση της ευρωζώνης. Διευκρίνισε παράλληλα ότι σε επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος για τον τερματισμό των αγορών μέσα στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Στόχος της ΕΚΤ είναι «η εξασφάλιση σταθερότητας». Επανέλαβε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις συγκυρίες, ενώ παραδέχθηκε πως οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό άνω του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

 

Ο πληθωρισμός αποτελεί ξεκάθαρο κίνδυνο για πολλές χώρες στον κόσμο και αποτελεί πολύ μεγάλο εμπόδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη, δήλωσε από την πλευρά της, η Γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, σε ομιλία της εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 από το 4,4% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

  • «Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.
  • Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εμφανισθούν.
  • Οι σοδειές θα μπορούσαν να μειωθούν».

Το οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι το πιο πολύπλοκο που έχουμε ζήσει και απαιτεί τρομερά δύσκολες επιλογές, τόνισε.

  • «Πώς μπορούν οι υπεύθυνοι για την πολιτική να ελέγξουν τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο χρέος, διατηρώντας παράλληλα κρίσιμης σημασίας δαπάνες και διαμορφώνοντας τις βάσεις για μία διαρκή ανάπτυξη;»

Αναφερόμενη στην αντίδραση που πρέπει να υπάρξει, επεσήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξουδετέρωση του πληθωρισμού και του χρέους.

  • «Σε οικονομικούς όρους, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται».

Η Georgieva τόνισε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ασφάλεια.

Aποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνιστά μία φορολογία των απλών ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Aυξάνεται ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, κάτι που θα εμπέδωνε περισσότερο τον πληθωρισμό και θα έκανε δυσκολότερο τον έλεγχό του.

  • «Με δεδομένο το πρόβλημα αυτό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν αποφασιστικά, να αφουγκρασθούν τον σφυγμό της οικονομίας και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις πολιτικές»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ