Είναι γνωστό ότι το σύνολο του παγκόσμιου πλούτου συγκεντρώνεται σε πολύ λίγες χώρες. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τα νοικοκυριά, σχεδόν το ένα τρίτο του πλούτου συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, και σχεδόν το 1/5 στην Κίνα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Credit Suisse, το γράφημα της Eleonora Nazander δείχνει την κατανομή του πλούτου των νοικοκυριών παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας το χάσμα πλούτου που υπάρχει μεταξύ των περιοχών.

Χάριν απλοπλοίησης, το γράφημα δείχνει πόσο πλούτο/ νοικοκυριό θα είχε κάθε χώρα αν οι παγκόσμιοι οικονομικοί πόροι ανέρχονταν σε μόλις 100 $.

(Σύρετε προς τα δεξιά)

Όπως μαρτυράται, οι 10 πιο πλούσιες χώρες θα κατείχαν $77, ή το 77% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών.

Country Total Wealth ($B) Share of $100
?? United States $105,990 $29.40
?? China $63,827 $17.71
?? Japan $24,992 $6.93
?? Germany $14,660 $4.07
?? United Kingdom $14,341 $3.98
?? France $13,729 $3.81
?? India $12,614 $3.50
?? Italy $11,358 $3.15
?? Canada $8,573 $2.38
?? Spain $7,772 $2.16
Total $278 Trillion $77.09

 

Οι ΗΠΑ έρχονται στην πρώτη θέση, με 29,40 δολάρια, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου, ενώ η Κίνα έρχεται στη δεύτερη, με 17,71 δολάρια.

Αυτό είναι λογικό λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή συγκέντρωση υπερπλούσιων ατόμων και στις δύο χώρες—η Κίνα και οι ΗΠΑ φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο και οκτώ από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πλουσιότερου, Elon Μusk.

Η Ιαπωνία κατατάσσεται τρίτη στη λίστα, με 6,93 δολάρια. Όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, έτσι και η Ιαπωνία έχει επίσης μεγάλο ποσοστό πολιτών με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία ή άτομα με καθαρή περιουσία 30 εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία κατατάσσεται στην έβδομη θέση στη λίστα, παρά το γεγονός ότι έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως και έναν τεράστιο πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι τα σχετικά υψηλά επίπεδα φτώχειας της χώρας.

Ανισότητα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέχουν την πλειοψηφία του παγκόσμιου πλούτου, και οι δύο χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται με θέματα οικονομικής ανισότητας.

Προς το παρόν, το top 1% των πλούσιων νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχει το 31,7% του πλούτου του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας. Και ενώ η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη φτώχεια την τελευταία δεκαετία μέσω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, το χάσμα πλούτου μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών της χώρας έχει διευρυνθεί.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν ανακοινώσει σχέδια για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και στους πλούσιους Αμερικανούς. Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πενταετές σχέδιό της για πάταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τα μονοπώλια και τελικά να επιτύχει «κοινή ευημερία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ