Ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης +3% -κατά μέσο όρο- από το 2022 έως και το 2025 και πληθωρισμό ο οποίος θα υποχωρήσει κοντά στο 2% ως το τέλος του επόμενου χρόνου θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2022-2025 που καταρτίζει για να στείλει στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μια πολύ σημαντική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένεται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά στο 150% του ΑΕΠ, μέχρι και το τέλος του 2025.

Παράλληλα, το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα περιγράφει την οριστική υπέρβαση της κατάστασης των ελλειμμάτων στα οποία υποχρέωσε την οικονομία η πανδημία του κορονοϊού και το πέρασμα ξανά της οικονομίας στα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΣΑ θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα βρίσκονται στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που θα προβλέπεται για φέτος.

Ο φετινός στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, από το 1,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 2% του ΑΕΠ, λόγω των μεγαλύτερων δαπανών για τα μέτρα στήριξης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ΠΣΑ 2022-2025 θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος το 2022 και το 2023 και στη συνέχεια ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 2024 και πλεόνασμα για το 2025.

Για το μείγμα εσόδων και δαπανών, το μεσοπρόθεσμο δεν αναμένεται να κρύβει σοβαρές εκπλήξεις.

Έσοδα και δαπάνες θα μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια, αντανακλώντας τη συνεχή μεγέθυνση του ΑΕΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ