Το 2021, οι Πέντε Μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες – Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta και Microsoft – δημιούργησαν συνολικά έσοδα 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποιες είναι οι πηγές αυτών των εσόδων και πώς αναλύονται;

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δημιουργούν έσοδα:

-Είτε με την πώληση προϊόντων

-Είτε πωλώντας τα ενδιαφέροντά σας ως προϊόν σε διαφημιστές

Η Apple, η Microsoft και η Amazon ανήκουν στην πρώτη κατηγορία—όπως οι περισσότερες παραδοσιακές επιχειρήσεις, αυτές οι εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες ένα φυσικό (ή ψηφιακό) προϊόν με αντάλλαγμα χρήματα. Περισσότερα από τα μισά έσοδα της Apple προέρχονται από πωλήσεις iPhone, οι υπηρεσίες cloud Azure δημιουργούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου της Microsoft και τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των εσόδων της εταιρείας.

Από την άλλη, το Meta και η Alphabet, αντί να πουλήσουν ένα πραγματικό προϊόν, αποδίδουν το μεγαλύτερο μέτος των εσόδων τους “πουλώντας” τα ενδιαφέροντα του κοινού τους. Σχεδόν το 98% των εσόδων της Meta προέρχεται από διαφημίσεις Facebook και το 81% των εσόδων της Google προέρχεται από διαφημίσεις σε διάφορα προϊόντα της Google.

Ωστόσο, παρά τους διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας πωλήσεων, αυτές οι εταιρείες έχουν όλες ένα κοινό στοιχείο: τα έσοδα έχουν αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία έχει επιταχύνει την ανάπτυξη

Εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας και του χάους που προκαλείται από την πανδημία, οι Big Five κατάφεραν να πετύχουν μια σημαντική αύξηση των εσόδων τους.

Το 2019 (προ της πανδημίας), τα συνδυασμένα έσοδα των Big Tech αυξήθηκαν κατά 12%. Το επόμενο έτος, καθ’ όλη τη διάρκεια της έναρξης της παγκόσμιας πανδημίας και των διαφόρων οικονομικών προκλήσεων που ακολούθησαν, η οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αύξησαν  τα συνδυασμένα έσοδά τους κατά 19%.

Και το οικονομικό έτος 2021,τα αντίστοιχα έσοδα σημείωσαν αύξηση 27%, από έτος σε έτος.

Company Revenue (FY 2020) Revenue (FY 2021) Growth (YoY)
Apple $274.5 billion $365.8 billion 33%
Amazon $386.1 billion $469.8 billion 22%
Alphabet $182.5 billion $257.6 billion 41%
Microsoft $143.1 billion $168.1 billion 17%
Meta $86.0 billion $117.9 billion 37%
Combined $1.1 trillion $1.4 trillion

 

Πώς αυτές οι εταιρείες συνέχισαν να ευδοκιμούν σε όλη την οικονομική αναταραχή και το παγκόσμιο χάος; Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό επειδή οι κοινωνικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την COVID-19 κατέληξαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση προϊόντα και υπηρεσίες big tech.

Για παράδειγμα, οι περιορισμοί του lockdown ανάγκασαν τους ανθρώπους να ψωνίζουν online, προκαλώντας κλιμάκωση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές και υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud αυξήθηκε, καθώς τα γραφεία έκλεισαν και οι εταιρείες στράφηκαν σε πλήρως απομακρυσμένους χώρους εργασίας.

Πρόσφατα, οι περιορισμοί της COVID-19 χαλάρωσαν στις περισσότερες χώρες και ο κόσμος έχει επιστρέψει σιγά σιγά στην κανονικότητα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη για τις μεγάλες τεχνολογίες θα σταματήσει. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που προκαλούνται από την πανδημία στις συνήθειες εργασίας και αγορών πιθανότατα θα παραμείνουν, πράγμα που σημαίνει ότι η αυξημένη ζήτηση για προιόντα big tech ήρθε για να μείνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ