Mε τίτλο The Future of the Greek NPL Market”, το 4th NPL Summit, παρουσιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021 καταγράφει το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις της μετά-πανδημικής εποχής, η Ουκρανική κρίση, η μείωση της κρατικής βοήθειας, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέφερε στην παρουσίασή του, ότι η επιτυχία του προγράμματος Ηρακλής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους, μαζί με τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΑ και τα υπόλοιπα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο τραπεζικό σύστημα για το σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι:

Το σχέδιο Ηρακλής το οποίο λειτούργησε και λειτουργεί κατ’ αντιστοιχία του ιταλικού GACS, υπήρξε ο βασικός παράγοντας που βοήθησε τις τράπεζες στην εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσα από μη οργανικές δράσεις, όπως θα δούμε στην επόμενη διαφάνεια.

Από τη στιγμή που το σχέδιο Ηρακλής τέθηκε σε ισχύ, έχει πετύχει σημαντική μείωση των ΜΕΑ, με τον μέσο όρο του δείκτη για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων να φτάνει στο 12.8% από 40.6% το 4ο τρίμηνο του 2019, και στη βάση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πολύ επιτυχημένο σχέδιο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τον Ηρακλή 1, ο οποίος ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021, στις 9 Απριλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Ηρακλή Ι, με την κωδική ονομασία Ηρακλής ΙΙ, στη βάση ότι παραμένει απαλλαγμένο από οποιοδήποτε στοιχείο κρατικής ενίσχυσης (state aid) & μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Η παράταση 18 μηνών περιλαμβάνει έναν νέο προϋπολογισμό συνολικού ποσού εγγυήσεων έως και €12 δισ. και θα ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες, τιτλοποιήσεις με ακαθάριστη λογιστική αξία, περίπου €48 δισ. που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής Ι & ΙΙ και αναμένουμε κάποιες ακόμη να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζών.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά από μακρά περίοδο παύσης και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να επιταχύνουν τους επιτυχημένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να βελτιώσουν το ποσοστό ανάκτησης για τις τράπεζες.

Οι τράπεζες αναφέρουν επί του παρόντος ότι περίπου 7% των δανείων παρουσιάζουν εκ νέου αθέτηση μετά την έξοδο από τα μορατόρια, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Πρόσθετοι βασικοί μοχλοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ΜΕΑ αναμένεται να είναι μεταξύ άλλων:

(α) η απρόσκοπτη υποβολή αιτήσεων στον Εξωδικαστικό μηχανισμό για την αναδιάρθρωση του χρέους των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων

(β) η ίδρυση δημόσιου γραφείου πιστώσεων (Credit Bureau)

(γ) το Sale & lease back για τους ευάλωτους οφειλέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Greek NPL Market: H εικόνα της δευτερογενούς αγοράς και το στοίχημα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Γ. Παυλάτος, OCTANE: Overview στην ελληνική αγορά NPL

Mαριαλένα Αθανασοπούλου: Η λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αναγκαία για όλους

Τ. Πανούσης στο 4th NPL Summit: Τα προβληματικά δάνεια, δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία

Άγγελος Αγγελίδης, 4th NPL Summit: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία νέων NPLs στο μέλλον

Υποδιοικήτρια της ΤτΕ στο 4th NPL Summit: Αν η γεωπολιτική κρίση κλιμακωθεί ίσως δούμε νέα κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών στο 4th NPL Summit: Επετεύχθη μία γενναία μείωση των κόκκινων δανείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ