Μπορεί να αποσύρθηκε το άρθρο (23) για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών από το νόμο για την κλιματική αλλαγή, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο μελετημένη παρέμβαση, που θα είναι πιο λειτουργική και θα έχει μικρότερα κόστη για τους ασφαλιζόμενους.

Στο Συνέδριο Inco 22, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, απέφυγε μεν να σχολιάσει σχετικά όταν ρωτήθηκε από το συντονιστή του Πάνελ 3 με θέμα «η προστασία της περιουσίας», δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα, αλλά με το δημοσιογράφο να επανέρχεται στο θέμα ενός νέου νόμου, δεν διέψευσε. Οι πληροφορίες του Banks.com. gr και Insurance World θέλουν να έρχεται ένας νέος αρτιότερος νόμος.

Διότι όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πάνελ 3, εκθετικά αυξάνονται οι ζημιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και το 40% του συνόλου των ζημιών, έχει συμβεί την τελευταία πενταετία, αναλύοντας στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ερρίκος Μοάτσος.

Σύμφωνα με τον κ. Μοάτσο, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη οικονομικές πιέσεις και δημιουργεί το έδαφος για συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, διότι η ανάγκη και η διαχείριση πόρων το απαιτεί.

Η επιβεβαίωση για αυτό ήρθε από τον υφυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι το σύνολο της δημοσιονομική επίπτωσης από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» έφθασαν τα 750 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα η δημοσιονομική επίπτωση από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη έφθασε τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ η δημοσιονομική επίπτωση από τις πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια, έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο το Ταμείο Αλληλεγγύης έδωσε για παράδειγμα 22 εκατ. ευρώ για τις ζημιές στις υποδομές και τα δίκτυα από τον «Ιανό» για ζημίες 750 εκατ. ευρώ.

Τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα καυτηρίασε ο οικονομολόγος  Ιωάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, ο οποίος σχολίασε το ράλι τιμών που προκάλεσαν οι αγορές ακινήτων από μεγάλους Έλληνες και ξένους θεσμικούς. Κλειδί σε αυτό ήταν τα μηδενικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, επενδυτές αγοράζουν γη και ακίνητα σε τουριστικές περιοχές, καθώς οι τιμές στην Ελλάδα είναι στο 1/10 των τιμών σε τουριστικές περιοχές άλλων χωρών, (πλην της εξαίρεσης της Μυκόνου και της Σαντορίνης). Επίσης ο κ. Ρεβύθης είπε ότι μικρά ξένα fund αγοράζουν τουριστικά καταλύματα για μισθώσεις, ενώ η τάση της αντιπαροχής στα νότια προάστια της Αττικής και στα νησιά που επανεμφανίστηκε πρόσφατα, εξίσουν γρήγορα με την εμφάνισή της υποχώρησε, λόγω πληθωρισμού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ