Σειρά αλλαγών στον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας επεξεργάζονται, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους Servicers. 

Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να ενσωματωθούν τον επόμενο μήνα και βασικός στόχος δεν είναι άλλος από το να ξεμπλοκάρουν οι ρυθμίσεις οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς μετά από δύο χρόνια εφαρμογής, μέσω του νόμου έχουν ρυθμιστεί μόνο 1.000 οφειλές από τα 35.000 αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική διαδικασία.

Συγκεκριμένα ενδιαφέρον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πτωχευτικού νόμου έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής 35.000 οφειλέτες, με οφειλές αξίας 20 δις. ευρώ. Από τα αιτήματα αυτά, έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα προβλεπόμενα βήματα 5.000, τα οποία αντιστοιχούν σε αξία οφειλών ύψους 2 δισ. ευρώ. Από τους πιστωτές (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) έχουν εγκριθεί πάνω από 1.000 αιτήματα, με αξία άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Ήδη οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και των Servicers με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριλένα Αθανασοπούλου έχουν ξεκινήσει και πλέον αναμένονται οι προτάσεις από την πλευρά των πιστωτών που θα αφορούν στα σημεία του νόμου που χρήζουν βελτιώσεων ώστε να υπάρξει επιτάχυνση και αύξηση στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Δύο από τα βασικά «αγκάθια» που επεσήμαναν στη σύσκεψη με Σταϊκούρα – Αθανασοπούλου οι τράπεζες και οι Servicers έχουν να κάνουν:  

  1. με τα πιστοποιητικά που ζητά από τον οφειλέτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα και 
  2. με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, οι οποίοι είναι αυτοί που συντάσσουν την έκθεση βιωσιμότητας της ρύθμισης πιστωτών – οφειλετών και υπογράφουν για λογαριασμό του Δημοσίου. 

Συγκεκριμένα ζητήθηκε πιστοποιητικά ποινικού μητρώου, μη πτώχευσης κ.ά. που πρέπει να προσκομίσει ο οφειλέτης, να λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πιστωτές, και άρα η πλατφόρμα να διασυνδεθεί με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς που εκδίδουν τα πιστοποιητικά. Επίσης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πρότειναν να συμβληθούν ως ιδιώτες πιστωτές με τους διαχειριστές αφερεγγυότητας. Σημειώνεται ότι νόμος 4738/2020 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα προληπτικό μηχανισμό για την έγκαιρη προειδοποίηση του πολίτη στο πλαίσιο πρόληψης, έτσι ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ