Γράφει η «ξενοδόχος» 

Στα πέριξ των 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται αυτή την στιγμή το κόστος κατασκευής του πάρκου εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για το οποίο τώρα ‘’τρέχουν’’ οι μελέτες που θα είναι έτοιμες έως το τέλος του 2022. 

Επόμενο βήμα ο διαγωνισμός κι εν συνεχεία η σταδιακή επέκταση και δημιουργία του πάρκου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα είναι έτοιμο το 2025. 

Μόνο το κόστος των μελετών του Πάρκου μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφτεί πλήρως από τον επενδυτή, ενώ και στη συνέχεια το πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή. 

Επισημαίνεται εδώ ότι ήδη ένα κομμάτι του πάρκου, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. έχει ανοίξει για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021 έχοντας υποδεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από 500.000 επισκέπτες. Με αφετηρία το Experience Park, το πάρκο θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει

  • «το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ.». 

Τμήματα των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης θα διατηρηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως μέρος του δικτύου πεζών και ποδηλάτων και θα ενταχθούν στο πάρκο. Η διατήρηση τους ήταν εξαρχής μέρος του σχεδιασμού καθώς στόχος είναι να αναδειχθεί και η ιστορία της περιοχής. Επίσης, βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τον Πόλο του Ελληνικού είναι και η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ, που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν. 

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Lamda, το πάρκο του Ελληνικού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το μεσογειακό κλίμα και την ποικιλομορφία της ελληνικής βλάστησης: Θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000.000 νέα φυτά και δέντρα: πεύκα, κουτσουπιές, ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, που είναι ανθεκτικά και κατάλληλα για το κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής, ενώ 2.000 υπάρχοντα δέντρα που έχουν ήδη εντοπιστεί, θα διατηρηθούν σε προσωρινούς χώρους φύτευσης για να μεταφυτευθούν στο νέο πάρκο.

Το πάρκο θα μπορεί να καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του.

  • «Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που θα δημιουργήσουμε, ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση.
  • Η αρχή της βιωσιμότητας – πρώτιστα η περιβαλλοντική και κοινωνική της συνιστώσα- βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού τόσο του πάρκου όσο και του συνόλου της ανάπτυξης…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ