Σε περίπου 4 δισ. ευρώ φθάνουν σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών εταιριών Private Equity Funds, που συνιστούν 10-15 ενεργές ομάδες διαχείρισης, αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια του ΤΑΝΕΟ και τα κεφάλαια που επενδύουν σε επιχειρήσεις μπορούν να αυξηθούν με τη συμμετοχή θεσμικών κεφαλαίων.

Στο μεταξύ τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ των ελληνικών επιχειρηματικών funds, μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε 3-4 χρόνια. Στο μεταξύ στην ελληνική αγορά έχουν μπει και ξένα funds και υπάρχει σημαντική πληθώρα νέων κεφαλαίων μίας επενδυτικής βιομηχανίας που ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα.

Τα private equity funds και τα venture capital, επενδύουν στην πραγματική οικονομία σε επιλεγμένες μη εισηγμένες εταιρίες στις οποίες μπορούν να προσδώσουν πολύ μεγάλη ώθηση για να αλλάξουν κατηγορία και ρυθμούς ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμο στόχο και δέσμευση των κεφαλαίων τους και πουλάνε τη συμμετοχή τους μετά από χρόνια για να επενδύσουν στην επόμενη εταιρία. Αν η επιλογή τους είναι σωστή, τότε αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Τα επιχειρηματικά funds μπορούν να γίνουν επενδυτική επιλογή για θεσμικά χαρτοφυλάκια, αποτρέποντας διακυμάνσεις και προσφέροντας αποδόσεις.

Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της ΕΘΕ και της ethosEVENTS, όπου στο Panel 6, υπό τον συντονισμό της κας Άρτεμις Παναγιωτοπούλου, CEO της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ,  συζητήθηκε η επιλογή των θεσμικών επενδυτών να τοποθετούνται σε Private Equite Funds, μια δυνατότητα που λέγω απουσίας και έλλειψης αυτών των funds στη χώρα μας, δεν υπήρχε μέχρι και πρόσφατα.

Panel 6

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) senior partner της EOS Capital Partners, σήμερα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά 10-15 ενεργές ομάδες διαχείρισης, με κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η αγορά είπε, μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια και είναι ενεργή και έχει παρουσία που δεν περνά απαρατήρητη, μέσα από τα deals εταιριών όπως η Δωδώνη, η Wind, η Chipita κλπ.

Τα ξένα private equity funds και venture capital, έβγαλαν αποδόσεις, όπως θα βγάλουν και όσοι θα μπουν τώρα σε καλές ελληνικές εταιρίες.

Ο κ. Πέτρος Κατσούλας πρόεδρος του Elikonos Capital ΑΕΔΟΕΕ, είπε ότι τα επιχειρηματικά funds μπορούν να βοηθήσουν ένα θεσμικό χαρτοφυλάκιο, να αποφύγει τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις, ενώ ο μακροχρόνιος χαρακτήρας των επενδύσεών τους, αποτρέπει από καταστάσεις πανικού.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλα, τα ρίσκα της επένδυσης αυτής για τους θεσμικούς, είναι η αδυναμία αποεπένδυσης αν ο θεσμικός αντιμετωπίζει ρευστοποιήσεις, η απώλεια κεφαλαίων και η ανάγκη επανεπένδυσης γιατί τα κεφάλαια επανεπενδύονται και δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί σε μία επιτυχημένη επένδυση.

Ο κ. Γιώργος Μαυρίδης πρόεδρος της Southbridge ADVISORS ΑΕΔΟΕΕ, περιέγραψε τη συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών σε private equity ως επένδυση που πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα του track record του fund και των συντελεστών του. Πρότεινε να εξετάζεται επίσης η επενδυτική πολιτική και η αντίληψη του fund. Τα funds αυτά είπε, επενδύουν στην πραγματική οικονομία και σε μη εισηγμένες εταιρίες και βοηθούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα ΤΕΑ ξεκίνησαν να επενδύουν

Ο κ. Κωνσταντίνος Λάζαρης πρόεδρος του ΤΕΑ Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και πρόεδρος της Ένωσης των ΤΕΑ Ελλάδας, είπε ότι τα ΤΕΑ είναι εξ ορισμού θεσμικοί με ρευστότητα, οι οποίοι εκ του νόμου μπορούν να επενδύσουν μέχρι το 5% του ενεργητικού τους σε Private Equity.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να τοποθετούμαστε είπε και θα ανοίξουμε περισσότερο τη συμμετοχή μας στο μέλλον. Ο ίδιος περιέγραψε τα funds ως μία νέα επενδυτική επιλογή, που μπορεί να βοηθήσει την εθνική οικονομία, να ενισχύσει την κοινωνική ευθύνη και να φέρει αποδόσεις.

Η κα Ελένη Κορίτσα αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ,  ανέφερε ότι η επιλογή αυτή είναι μία πρόκληση και ότι οι επιχειρήσεις μόλις άρχισαν να χτίζουν τα δικά τους ΤΕΑ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική της επιχείρησης που οι εργαζόμενοι μετέχουν στο ΤΕΑ, αν δηλαδή έχει πολιτική προσλήψεων, οι ηλικίες των εργαζομένων και γενικά να υπάρχουν σε κοντινό χρονικά ορίζοντα υποχρεώσεις πληρωμών

Στο σημείο αυτό ο κ. Κατσούλας πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να εξεταστούν παράμετροι όπως track record της ομάδας αλλά και των στελεχών ατομικά, η επαφή και η χημεία με τον επενδυτή και κυρίως να εξεταστούν οι αποεπενδύσεις που δείχνουν και τις αποδόσεις. Πρόσθεσε ότι το timing παίζει και ρόλο και στα private equity όπως σε όλες τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο της EON, οι εταιρίες στις οποίες επενδύουν τα funds, αλλάζουν κατηγορία κι αυτό έχει συνολικά θετική επίπτωση στην κοινωνία σε πλήθος τομέων. Στις εισφορές που αυξάνονται λόγω προσλήψεων και αυξήσεων των αμοιβών, στη μείωση της ανεργίας, στο ισοζύγιο λόγω αύξηση των εξαγωγών, στα κέρδη και στους μισθούς που συνεπάγονται μεγαλύτερα δημόσια έσοδα από φόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με πλάνο στα 60 δισ. ευρώ απαιτεί ίδια συμμετοχή με κεφάλαια 15-20 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να καλυφθούν με τη συμμετοχή και των funds. Αν ρίξεις 80 δισ. ευρώ  για επενδύσεις σε 4 χρόνια είπε, «η οικονομία αλλάζει πίστα». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους θεσμικούς να μπορούν να επενδύουν και το 10% των κεφαλαίων τους σε επιχειρηματικά funds.

Η κα Κορίτσα ωστόσο αντέτεινε, ότι η συμμετοχή των ΤΕΑ δεν μπορεί να αλλάξει τη δυναμικότητα  των funds, γιατί τα ΤΕΑ αυτή τη στιγμή έχουν κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,75 δισ. ευρώ είναι η δυναμικότητα των 4 μεγαλύτερων ΤΕΑ. Ο διάλογος απέκτησε ενδιαφέρον στο σημείο αυτό καθώς ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε τη μόχλευση που επιτυγχάνει αυτό το μέγεθος.

Τέλος ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι τα funds έχουν πολύ μικρό χρόνο παρουσίας στην αγορά, είναι αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή κι έχουν το πλεονέκτημα να μην καθορίζεται καθημερινά η αποτίμησή τους (mark to market).

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ