Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του περίπλοκου προγράμματος διάσωσης, οι πολίτες της Ελλάδας ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις οικονομικές τους προοπτικές και πάλι, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το δίκτυο CNBC.

Το άσχημο κλίμα καταγράφεται την ώρα που η χώρα, —όπως και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ— “μαστίζεται” από την άνοδο του κόστους τροφίμων και καυσίμων, μια τάση που έχει επιδεινωθεί από την πολύμηνη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα πέρασε από τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα οποία εξαρτήθηκαν από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και πολλά χρόνια μέτρων λιτότητας. Στη συνέχεια, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε κατά 1,6% το 2018 και 1,9% το 2019.

Ωστόσο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, υπέστη οικονομική οπισθοδρόμηση το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα αντιμετωπίζει νέες οικονομικές πιέσεις με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με το CNBC.

Εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας ανέφερε ότι ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 10,7% τον Μάιο, από 9,1% τον Απρίλιο. Για τους απλούς πολίτες, αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της eKαθημερινής, τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5% μεταξύ του φθινοπώρου του 2020 και του φθινοπώρου του 2021, αλλά σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια κατέγραψαν άνοδο κατά 17%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος της βενζίνης ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιουνίου. Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ανώτατο όριο τιμών στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος.

Τι θα ακολουθήσει;

Οι ευρύτερες ευρωπαϊκές προοπτικές δεν φαίνονται ευοίωνες, ενώ είναι πιθανό το σενάριο “ντόμινο” σημειώνει ο αναλυτής.

«Προβλέπουμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση πριν από τις ΗΠΑ, καθώς έχει επηρεαστεί πιο γρήγορα από τις τιμές της ενέργειας», ανέφεραν σε σημείωμα την Τρίτη οι αναλυτές της Berenberg.

Μέτρα ανακούφισης

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν κρούουν ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα.

Ο Jonas Floriani, αναλυτής στον όμιλο AXIA Ventures, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο αποταμίευσης που θα είναι χρήσιμο εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είπε ο Floriani, και η Αθήνα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν στις δημόσιες επενδύσεις.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο υψηλό 26 ετών. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) ζητά επικείμενη μείωση των φόρων στα καύσιμα και ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και στενή παρακολούθηση της χώρας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έδωσε επιδοτήσεις και εξετάζει περισσότερα μέτρα.

«Καθώς η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα, φιλικά προς τους ψηφοφόρους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κρίσης κόστους ζωής», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος του συμβουλευτικού ομίλου Teneo, την Τρίτη.

«Η Αθήνα εγκαινίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 600 ευρώ. Εχει ανακοινωθεί επίσης ένας δεύτερος γύρος αιτήσεων Fuel Pass –επιδοτήσεις για βενζίνη και ντίζελ. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης μια άλλη “επιταγή πληθωρισμού” παρόμοια με τα 200 ευρώ που έλαβαν πολλοί Έλληνες πριν από το Πάσχα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ