Η CPS, μέλος του πολυεθνικού ομίλου  Cerved ο οποίος παρέχει τεχνογνωσία και ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές ακινήτων διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Καινοτόμες τεχνολογίες στην ελληνική αγορά Real Estate.”.

Διακεκριμένοι Έλληνες και αλλοδαποί επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί ανέπτυξαντις απόψεις τους σε εφαρμοσμένα θέματα όπως:

  • Η χρήση αυτοματοποιημένων μοντέλων εκτίμησης ακινήτων.
  • Ο καθορισμός διεθνώς αποδεκτών προτύπων ποιότητας για τα ακίνητα
  • Το τρέχον πλαίσιο πιστοποίησης της εκτιμητικής ακινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Την μοντελοποίηση πληροφοριών γύρω από το κτίριο
  • Την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών ενεργειακής βιωσιμότητας στην ελληνική αγορά ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cerved Property Services Δρ. Δ. Ανδρίτσος ο οποίος και τόνισε την σημασία της μακροχρόνιας επένδυσης της εταιρείας σε βάσεις δεδομένων και στην δημιουργία  καινοτόμων τεχνολογιών μέσω των οποίων προσφέρονται  αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε πελάτες από τον ευρύτερο χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν για πρώτη φορά και στελέχη από το European AVM Αlliance, όπου η CPS είναι το μόνο μέλος της Ένωσης με ενεργή παρουσία στην ελληνική αγορά ακινήτων και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, ο Γενικός Διευθυντής, Δρ. Αντρέας Μπούκερ καθώς και ο Επίτροπος Προτύπων AVM , Δρ. Σάνιο Νίτσε ανέλυσαν διεξοδικά τα υψηλά τεχνικά standards που ακολουθούν όλα τα μέλη της ΕΑΑ αλλά και το πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της απόδοσης και ακρίβειας των εν λόγω αυτοματοποιημένων μοντέλων.

Στην συνέχεια, ο καθηγητής Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δημήτριος Καρλής και ο Δρ. Δημήτρης Παπαστάμος, Διευθυντής Εκτιμήσεων, Έρευνας και Ανάλυσης της CPS, παρουσίασαν ένα πολύ ενδιαφέρον case study με θέμα τον ποιοτικό έλεγχο των σημερινών τιμών ζώνης του Υπουργείου Οικονομικών με χρήση Συστημάτων Μαζικής Εκτίμησης  (CAMA).

Ο Δρ. Α. Λαμπροπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Γεωγραφικής Πληροφορίας (HellasGIs) παρουσίασε τις εξελίξεις στο χώρο των γεωχωρικών συστημάτων και ακολουθήσε ο Δρ. Π. Λολώνης, στέλεχος του Ελληνικού Κτηματολογίου, ο οποίος ανέλυσε τις προοπτικές χρήσης των γεωχωρικών δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου στην εκτιμητική ώστε να καθιστούν πιο αξιόπιστες τις εκτιμήσεις ακινήτων και να αναβαθμιστεί το τελικό προϊόν.

Ο Δρ.  Δ. Παπαστάμος μαζί με τον κ. Σ. Σαφρά παρουσίασαν την δομή της αποθήκευσης δεδομένων (Data Warehouse) της CPS και την σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία της  με την πλατφόρμα εκτιμήσεων της εταιρείας που προσαρμόζεται ευέλικτα στις ανάγκες του κάθε πελάτη.

Ο  Project Manager της Dimand για τον Πύργο του Πειραιά κος Νατάλης Πέτροβιτς αναφέρθηκε στην μοντελοποίηση πληροφοριών κτιρίων όπως εφαρμόζεται στην ανακατασκευή αυτού του εμβληματικού, για την πόλη του Πειραιά κτιρίου.

Ο επικεφαλής Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Cerved Property Services κος Ιωάννης Παππάς μίλησε για την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών ενεργειακής βιωσιμότητας των κτιρίων.

Το συνέδριο έκλεισε με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Δρ. Θ. Μητράκος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Δρ.  Θ. Κωνσταντακόπουλος μαζί με τη πρόεδρο του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, κα Α. Δούναβη και την κα Πώλα Μπούρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου RICS Ελλάδος.

 

Όσον αφορά τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου αυτά αφορούσαν

  • Στην πολύ σημαντική πρόοδο που έκανε χώρα για τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της ελληνικής κτηματαγοράς
  • Στην σημαντική απόσταση που υπολείπεται ώστε η ελληνική αγορά ακινήτων να συγκλίνει με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή
  • Στις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων παρόλες τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομική ανασφάλεια που αυτές επισύρουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ