Αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα, με το ενδιαφέρον, τόσο από θεσμικούς ή άλλους επενδυτές, όσο και από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να είναι ζωηρό. 

Μετά την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, η οποία στην εκπνοή του 2021 είδε την Eurobank να ανεβάζει στο 12,6% το ποσοστό που κατείχε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά και την Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση της θέσης του Capital Group – από το 2,9% στο 5,1% και στη συνέχεια, στο 4,8%, πληροφορίες θέλουν επενδυτές να βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο εισόδου στην Aegean Baltic Bank (ABBank). Η τράπεζα, το 86% του χαρτοφυλακίου της οποίας αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια, έκλεισε το 2021 με καθαρά κέρδη, ύψους επτά εκατ. ευρώ, ενώ έχει μικρό άνοιγμα σε «κόκκινα» δάνεια – κινούνται στα επίπεδα των 10,8 εκατ. ή 1,9% του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων – με τον δείκτη κάλυψης από προβλέψεις να διαμορφώνεται στο 50%. 

Ο γενικός διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Σπύρος Παντελιάς, μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης, σημείωσε πως η τάση θέλει τις τράπεζες να… αλλάζουν χέρια. «Υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέων τραπεζών στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο για το ενδεχόμενο απόκτησης μίας υφιστάμενης άδειας μικρότερων ιδρυμάτων (less significant institution), δηλαδή, των λεγόμενων μικρομεσαίων τραπεζών. Γνωρίζω πως έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις. Στο παρελθόν έχουμε δει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τουλάχιστον τρεις τα τελευταία τρία χρόνια, η μία εξ αυτών με ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα. Δεν θα απέκλεια μία τέτοια τάση να εξακολουθήσει να μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ