Νέες στρατηγικές δυνατότητες δημιουργήθηκαν πλέον για την Εθνική Τράπεζα καθώς:

  •  διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην αγορά
  • έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που απέρρεαν για αυτήν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

  • «Υπάρχει στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν»

εξήγησε  στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε την επιχειρησιακή ενίσχυση της ΕΤΕ και την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4% το 2022, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.

  • «Στη δεκαπενταετία που πέρασε, η ελληνική οικονομία και η Εθνική Τράπεζα δοκιμάστηκαν σκληρά αλλά στάθηκαν όρθιες».
  • «Επιδεικνύοντας αφοσίωση στους στόχους της και με την ορθότητα των επιλογών της στη διαχείριση των κρίσεων, η Εθνική Τράπεζα ισχυροποιείται σήμερα επιχειρησιακά, επενδύει στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της και ετοιμάζεται να γίνει ξανά η τράπεζα πρώτης επιλογής της Ελλάδας. Η Εθνική βρίσκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης για το αύριο»

Αναφερόμενος ειδικότερα στους υψηλούς στόχους που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα, ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε μεταξύ άλλων :

  1. Την εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων δανείων». Μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα 7%, συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βεβαίως, ο κ. Μυλωνάς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα αυτόν δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρίες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται. Για το σκοπό αυτό η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι, να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία.
  2. Περνώντας στα υγιή δάνεια, το 2021 η Εθνική Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δάνεια, καθαρά, μετά τις αποπληρωμές, που είναι μία επιτυχία και μία συμβολή σημαντική στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής.
  3. Η τράπεζα προχώρησε σε μία θεαματική αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και το μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  4. Η Εθνική πέτυχε να ανεβάσει τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9). Διαθέτει δηλαδή τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, με μεγάλη διαφορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022.
  5. Τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατομμύρια ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά…

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Εθνική συνάπτει και προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρίες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ