Για πολλά μπορεί κάποιος να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση, πλην όμως σε ό,τι αφορά στο “ενεργειακό”, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα γεγονότα.

Τις δράσεις, πρωτοβουλίες που έγκαιρα ανέλαβαν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να μην υπάρξει στην πράξη θέμα επάρκειας ή και εύρυθμης λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η νέα δεξαμενή (LNG) στην Ρεβυθούσα είναι εν λειτουργία, εδώ και ένα μήνα, το ενεργειακό σύστημα θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,5GW– από καινούργιες μονάδες την Πτολεμαϊδα V- με καύσιμο λιγνίτη της ΔΕΗ- καθώς και τη νέα της Mytilineos στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Παράλληλα εκπονούνται σχέδια “έκτακτης ανάγκης” στην περίπτωση, που υπάρξει έξωθεν αδιέξοδο (TurkStream, οδηγία Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης κατά 15%) και στο πλαίσιο αυτό η τελευταία συνάντηση του υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με τους επικεφαλής των ισχυρότερων (και πιο ενεργοβόρων )βιομηχανικών ομίλων της χώρας, Ευάγγελο Μυτιληναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος), Γιάννη Στασινόπουλο (όμιλος Viohalco), Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (όμιλος ΤΙΤΑΝ).

Αν μη τι άλλο, για κυβέρνηση-που ανακοινώνει σήμερα το πρωϊ (Τετάρτης) δέσμη μέτρων-προτάσεων για την ορθολογικότερη διαχείριση της κατανάλωσης (ενέργειας)- θέμα επάρκειας δεν υφίσταται.

Αλλά και για την παραγωγή (κυρίως μεταποίηση), επαγγελματίες και αγορά ζήτημα επιβράδυνσης μόνο σε απευκταία-ακραία ενδεχόμενα θα τεθεί προς υλοποίηση.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του Δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη.

Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212 χιλιάδων κτηρίων του δημοσίου ανήλθε σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ για 4.450 γιγαβατώρες ενώ το 2021 αυξήθηκε στις 5.236 κιλοβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ