Yπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας».

«Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ένωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης που απηύθυνε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με κίτρινο σακάκι και μπλε μπλούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο «βάναυσο» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι από την πρώτη ημέρα του πολέμου η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας αυτής με όπλα, με κονδύλια, δείχνοντας φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και με τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Η φον ντέρ Λάιεν τόνισε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της ρωσικής οικονομίας έχει αποκοπεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται σε διάλυση. Τόνισε, επίσης, ότι το Κρεμλίνο είναι αυτό που έφερε στο επίπεδο της καταστροφής τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν, θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής».

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα συνεχάρη την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάρρος της ίδιας και του συζύγου της που εμψυχώνουν έναν ολόκληρο λαό. «Δώσατε φωνή στο λαό σας στο παγκόσμιο προσκήνιο και δώσατε ελπίδα σε όλους μας. Ζήτω η Ουκρανία!», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Όπως είπε, η ΕΕ θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Ουκρανία άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ταξιδέψει αύριο στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“H Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί την αγορά ενέργειας” και “η ΕΕ πρέπει να βρει αξιόπιστους προμηθευτές”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν

Την ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχει πολύ μεγάλο τίμημα», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να χειραγωγήσει την αγορά ενέργειας» και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει διαφορετικούς τρόπους να αντλήσει ενέργεια, όχι από αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, αλλά από αξιόπιστους φίλους, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία, κ.α. Σημείωσε, επίσης, ότι το ρωσικό αέριο πέρυσι αντιπροσώπευε το 40% στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 9%.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο καθημερινό άγχος των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς της ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί 10 φορές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν την πανδημία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει άμεσα μέτρα προς τα κράτη-μέλη για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, να μπει ένα πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους, καθώς και ένα τέλος αλληλεγγύης για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Όπως είπε, είναι λάθος να έχουν υπερκέρδη και να επωφελούνται από τον πόλεμο. «Τα κέρδη αυτά πρέπει να διανεμηθούν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε, δηλαδή στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας, η Πρόεδρος της Επιτορπής τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου. «Από τη μία χρειάζεται ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Το λεγόμενο TTF δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στην αγορά.

Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών» και τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να υπάρξει μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν έχει δημιουργήσει την επισιτιστική κρίση

«Ο Πούτιν έχει δημιουργήσει την επισιτιστική κρίση» τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη δευτερολογία της στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο σημειώνοντας ότι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να βάλουν ένα τέλος σε αυτή.

«Τίποτα από αυτά που υπάρχουν στις κυρώσεις μας δεν εμποδίζουν τη Ρωσία από το να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα στις ευάλωτες χώρες. Πρέπει να το πούμε ξανά και ξανά, γιατί είναι μία αλήθεια και η Ρωσία λέει ακριβώς το αντίθετο κάτι το οποίο είναι ψέμα» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν οι λωρίδες αλληλεγγύης. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πάνω από δέκα εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν βγει από την Ουκρανία. Επίσης, ανέφερε ότι το 30% από τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας πηγαίνουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. «Είναι λοιπόν, τα ουκρανικά σιτηρά που έκαναν τις τιμές να πέσουν ξανά» σημείωσε.

Πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη

Tην ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες μας».

Πλαφόν στα υπερκέρδη

Κατά την ομιλία της που διήρκεσε περί την μία ώρα, η πρόεδρος έδωσε σημαντική θέση στο θέμα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο καλπάζων πληθωρισμός απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει σε πλήρη και εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν με ύφος αυστηρό και υπό τα διαδοχικά χειροκροτήματα του Ημικυκλίου.

«Πέραν της άμεσης κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε το μέλλον. Η σημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον δίκαιη για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε χαμηλό κόστος. Κατά συνέπεια, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την κυρίαρχη επήρεια του φυσικού αερίου», είπε.

Η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα μπορούν να τα ανακατανείμουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνέλθουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου για να αποφανθούν επί του έκτακτου σχεδίου που προτείνει η Κομισιόν, ορισμένα μέτρα του οποίου ήδη διχάζουν τους 27 που βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές ενεργειακές πραγματικότητες.

Προτεραιότητα στο υδρογόνο

Είναι η τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της που η πρόεδρος της Κομισιόν εκφωνεί την ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά φέτος σε μία πολύ διαφορετική συγκυρία: εδώ και ένα χρόνο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ενισχυμένη από την ενιαία ευρωπαϊκή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της Covid.

Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του θέματος των τιμών της ενέργειας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων αφιερωμένης στην ανάπτυξη του υδρογόνου, με την ικανότητα επένδυσης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς αυτής της αγοράς που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη .

«Πρέπει να περάσουμε από την λιανική στην χονδρική αγορά (…) θέλουμε θα παραγάγουμε δέκα εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ετησίως μέχρι το 2030».

Αυτό απαιτεί την πλήρωση του ελλείμματος επενδύσεων, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν δίνοντας την διαβεβαίωση ότι αυτή η δημόσια τράπεζα θα συμβάλει επίσης ως εγγυήτρια της αγορά υδρογόνου.

Δεσμεύθηκε επίσης για την συγκρότηση «στρατηγικών αποθεμάτων» για την αποφυγή της διακοπής της τροφοδοσίας σε ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την βιομηχανία της, κυρίως σε σπάνιες γαίες και λίθιο, η παγκόσμια προσφορά των οποίων ελέγχεται από την Κίνα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διπλασιάσει τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών την επόμενη χρονιά με την αγορά δέκα ελαφρών αμφιβίων αεροσκαφών και τριών επιπλέον ελικοπτέρων.

«Αυτό το καλοκαίρι, στείλαμε αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Σουηδία ή την Ιταλία για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές στην Γαλλία και την Γερμανία. Αλλά, καθώς τα επεισόδια γίνονται πιο συχνά και έντονα, η Ευρώπη θα έχει ανάγκη περισσότερα μέσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ