Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από όλο τον κόσμο κλυδωνίζει τις αγορές και επηρεάζει τις οικονομίες, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες χρησιμοποιούν το μοναδικό όπλο που έχουν για να φρενάρουν τον πληθωρισμό. Μετά τη Fed στις ΗΠΑ που προχώρησε χθες σε Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων με 0,75% μάλιστα, ήρθε και η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας που αύξησε κατά 0,5% το επιτόκιό της ανεβάζοντας τα βασικά επιτόκια στο 2,25%.

Στις ΗΠΑ το βασικό επιτόκιο έχει ήδη φθάσει το 3%. Τώρα οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,75% εκ νέου και στόχο να οδηγήσει τα επιτόκια στο 3% αν κι αυτό μοιάζει ακόμα πρόωρο.

Στο μεταξύ ετοιμάζεται για την έβδομη αύξηση στη σειρά η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ξεκίνησε πρώτη τις αυξήσεις αλλά έχει πιο συντηρητικό βηματισμό και με αναμενόμενη αύξηση κατά 0,50% θα οδηγήσει τα βασικά της επιτόκια στο 2,25%.

Τέλος η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προηγήθηκε των Νορβηγών και με αύξηση 0,75% οδήγησε τα επιτόκια στο 0,50% δίνοντας τέλος στα αρνητικά επιτόκια. Η προηγούμενη αύξηση στην Ελβετία είχε αυξήσει τα επιτόκια στο -0,25%. Βέβαια η Ελβετία έχει ακόμα πληθωρισμό 3,5% οπότε δικαιούται να είναι πιο μετρημένη.

 

Κόντρα στο ρεύμα και κόντρα στη λογική

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα των αυξήσεων επιτοκίων. Είναι οι πιο συντηρητικοί Ιάπωνες οι οποίοι έχουν όμως έχουν να παλέψουν με το δικό τους πρόβλημα ανάπτυξης κι έτσι άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος για να ενισχύσουν το γιέν, το οποίο σήμερα υποχωρούσε αλλά τώρα έχει σταθεροποιηθεί.

Τέλος υπάρχουν κι αυτοί που πηγαίνουν …κόντρα στη λογική. Οι άφρονες, βλέπε Ερντογάν, που συνεχίζει παρά το πρόβλημα του νομίσματος και τον υπερπληθωρισμό να μειώνει τα επιτόκια!. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε εκ νέου το επιτόκιο από 13% σε 12% παρά τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στο 80%. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε λίγη ώρα να προκαλέσει νέο ιστορικό χαμηλό στην τουρκική λίρα, με το δολάριο να μπορεί να αγοράζει περισσότερες από 18,3 λίρες και το ευρώ να αγοράζει 18,08.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ