Καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξάνονται οκτώ φορές πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, οι χώρες εφαρμόζουν πολιτικές για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά, η χρηματοδότηση για τέτοιες πρωτοβουλίες έφτασε τα 276 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Αύγουστο.

Δείτε στο διάγραμμα την κατανομή χρηματοδότησης ανά χώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ενεργειακή κρίση, σε αριθμούς

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Bruegel, ο παρακάτω πίνακας αντικατοπτρίζει τις δαπάνες που αφορούν εθνικές πολιτικές, κανονισμούς και επιδοτήσεις ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση για επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουλίου 2022. Όλα τα στοιχεία είναι σε αμερικανικά δολάρια.

 

Η Γερμανία ξόδεψε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν ένα εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 δολαρίων για τους εργαζόμενους, επιπλέον των 147 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, το κόστος ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 500 $ επιπλέον φέτος για τα νοικοκυριά.

Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα 200 $ για το κόστος ζωής. Εισήχθησαν πρόσθετα μέτρα, όπως εκπτώσεις φόρου για βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με τους λογαριασμούς ενέργειας που προβλέπεται να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα νοικοκυριά στο Η.Β. θα λάβουν επιδότηση 477 δολαρίων το χειμώνα για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -τα νοικοκυριά των οποίων ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στο ενεργειακό κόστος- ξοδεύουν περισσότερα για την ενεργειακή κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ξοδεύει τα υψηλότερα, με 3,7% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ