•  “Εξετάζουμε εξαγορές σε Ρουμανία-Βουλγαρία, αλλά δεν υπάρχει-προς το παρόν- κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης...”
Ούτε 20 λέξεις η απάντηση της ΔΕΗ σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania.
Απάντηση αρκετά λακωνική μεν, διαφωτιστική όμως των προθέσεων της διοίκησης καθώς έχει στο monitoring της αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
     Ακριβώς σε αυτή την προοπτική- της εκτός συνόρων- μεγέθυνσης επενδύουν από τα μέσα Ιουλίου ξένα funds- κοινωνοί των σχεδιασμών Στάσση-.
Ενδεικτική η περίπτωση του Covalis Capital που άρχισε να ενισχύει πιο μεθοδικά τη θέση του από τιμές χαμηλότερα των 5 ευρώ, και σταδιακά να “ανεβαίνει” σε τιμές και ποσοστό για να…εμφανιστεί με 5,26% στο μετοχικού κεφαλαίου στις 24 Οκτωβρίου.
    The Vanguard Group, AzValor, BlackRock, Kayne Anderson, Global X Management e.t.c εμφανίζονται (marketscreener.com) με σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά (μικρότερα του 5%) ενώ θέση με 10% έχει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Selath Holdings (CVC Advisors Greece).
  •     Για τα funds το Βαλκανικό story της ΔΕΗ είναι από τα σημαντικότερα plays στον ενεργειακό κλάδο της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης οι ισχυρές συμμαχίες που σφυρηλατούνται στην εγχώριο αγορά.
    Δεν είναι τυχαίο, πως οι πληροφορίες για επικείμενη κίνηση-ματ στην ΝΑ Ευρώπη “τρέχουν” παράλληλα με σημαντικές εξελίξεις με σημαντικότερη-τελευταία- το “πράσινο φως” της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην κοινή εταιρεία με τη Motor Oil στην αγορά υδρογόνου (μέσω της Hellenic Hydrogen).
   Στα 6,39 ευρώ με υψηλή τάση +5,10% , συναλλαγές 1,2 εκατ. € στην αποτίμηση των 2,44 δισ. €

Το κείμενο της ανακοίνωσης

  •  “Σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης.
  • Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ