Αύριο το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ο Jerome Powell o επικεφαλής της FED, της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο -της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ– θα επιβεβαιώσει ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτοφανούς διαδρομής.

  • Της πιο επιθετικής συνεχούς σύσφιξης νομισματικής πολιτικής (Quantitative Tightening) που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.

Τα επιτόκια του δολαρίου ανεβαίνουν αύριο στο 4%, την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 8,2%.

  • Προφανώς η πολιτική της FED επηρεάζει άμεσα και την πολιτική των επιτοκίων στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μπορεί να παρακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό γιατί θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της Ευρωζώνης.

H Christine Lagarde είναι υποχρεωμένη να ανεβάζει τα επιτόκια του Ευρώ, για να μειώσει τη διαφορά από τα επιτόκια του δολαρίου και να ισορροπήσουν κάπως οι ισοτιμίες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο πληθωρισμός στις Η.Π.Α. είναι πληθωρισμός ζήτησης (άρα πρέπει να φρενάρει η κατανάλωση) ενώ -αντιθέτως- στην Ευρώπη είναι πληθωρισμός ακρίβειας (καυσίμων και πρώτων υλών), ανεξάρτητος από την κατανάλωση. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς δηλαδή τρόφιμα και καύσιμα) στην Ευρώπη είναι 4,6% ενώ στις Η.Π.Α. ξεπερνά το 6,8%.

Το αντιπληθωριστικό φάρμακο στην Ευρώπη πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει ο Αμερικανός κεντρικός Τραπεζίτης.

Ήδη το δολάριο ενισχύεται +14% φέτος έναντι του ευρώ  αφού η αύξηση των επιτοκίων της FED έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα επειδή οι αποδόσεις είναι υψηλότερες για τους επενδυτές.

  • Ταυτόχρονα οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων δημιουργούν συνθήκες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, με αναστολή επενδυτικών σχεδίων, φρένο στην αγορά κατοικίας και απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα επειδή προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Έχει ταυτόχρονα προκληθεί φυγή από τα χρηματιστήρια επειδή μεγάλα funds δεν μπορούν πλέον να δανειστούν φθηνά για να τοποθετηθούν εκεί.

Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, όπως ορίζονται αυτές που μπορούν να αναμένουν οι επενδυτές ότι θα έχουν διακρατώντας μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ παρά τον πληθωρισμό, έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Μεθαύριο Πέμπτη, θα μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.. Eκτός από την απόφαση για τα επιτόκια της λίρας και κόστος δανεισμού στη Βρετανία ο Bailey θα δώσει νέες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας, μετά την αλλαγή πρωθυπουργού.

Σήμερα, τα επιτόκια της στερλίνας είναι 2,25% και όλοι περιμένουν να ακούσουν το 3% από το στόμα του Βρετανού κεντρικού τραπεζίτη.

  • Θα είναι η μεγαλύτερη άνοδος επιτοκίων από το 1989…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ