Αντίθετος με την παράταση του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων «ΗΡΑΚΛΗΣ» τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αρμόδια να λάβει την επίμαχη απόφαση είναι η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τους συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα που οργάνωσε η AXIA Ventures για την αναγκαιότητα ή μη της παράτασης της ισχύος του προγράμματος «Ηρακλή», ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Για τρεις τιτλοποιήσεις (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, η κοινή τιτλοποίηση και των ‘4’) έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του προγράμματος.
  • Προσωπικά δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος.
  • Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου ‘Ηρακλής’.
  • Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη. Βεβαίως, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση».  

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χάσμα που παρατηρείται στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού μεταξύ ελληνικών και τραπεζών της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά έως το 2024.

  • «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι, κατά την άποψή μας, κίνδυνοι για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ στο προσεχές διάστημα απορρέουν από τη συνδυαστική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και των υψηλών τιμών ενέργειας σε ορισμένους ευάλωτους δανειολήπτες, ιδίως όσους βρίσκονται ακόμα σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία.
  • Για το λόγο αυτό, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συνιστούμε προσοχή και εγρήγορση, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς ΜΕΔ».

Ο ρόλος των servicers

Όσον αφορά στον ρόλο των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως είναι σημαντικός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά οφειλέτες που σήμερα βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

  • «Θα πρέπει να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις αναδιάρθρωσης στους βιώσιμους οφειλέτες ή για τους μη βιώσιμους, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να γίνει ξανά παραγωγικό»

τόνισε, για να προσθέσει:

  • «Πιστεύω, πάντως, ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτά τα ΜΕΔ, εφόσον αποκατασταθεί η τακτική εξυπηρέτησή τους.
  • Δεν είμαστε αντίθετοι στην επάνοδο αυτών των πελατών στο τραπεζικό σύστημα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Αυτό θα βοηθήσει τις εγχώριες τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους για πιστωτική επέκταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ