Oι ομολογιούχοι της WIND ζητούν πίσω τα λεφτά τους.

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η υπόθεση είναι παλιά αλλά μόλις τώρα φτάνει στις Δικαστικές αίθουσες.

Οι καταγγέλλοντες μιλούν για την μεγαλύτερη απάτη – δόλια πτώχευση με οικονομικό αντικείμενο άνω του 1 δις Ευρώ– ακριβώς πάνω στο ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

  • Οι ομολογιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της WIND στις 26 Ιανουαρίου 2018, καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν με στρατηγικά σχεδιασμένη πτώχευση αφού πρώτα μεταφέρθηκε η έδρα, μέρους των δραστηριοτήτων της, στον «Παράδεισο των Πτωχεύσεων» της βρετανικής επικράτειας.

Η καταγγελία δεν αφορά άμεσα τη σημερινή διοίκηση και τα στελέχη της WIND αλλά τελικά το όνομα της WIND χρησιμοποιήθηκε και η WIND επωφελήθηκε από το προϊόν της καταγγελλόμενης απάτης που ξεπερνά το 1 δις Ευρώ.

Ο φάκελος των ερευνών έχει ήδη κλείσει. Η αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, θα εκδικαστεί.

Η υπόθεση είναι σοβαρή. Αν αποδειχθεί ότι μια παρέα από Golden boys μπορεί άφοβα και χωρίς τιμωρία, να εκδίδει ομολογιακούς τίτλους από το Λουξεμβούργο, κατόπιν να μεταφέρει την έδρα στη Βρετανία, να πτωχεύει και να μην καταβάλει στους ομολογιούχους 1,1 δις Ευρώ, τότε κάτι στραβό υπάρχει στο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  • Έλληνες Ιδιώτες εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους σ΄ ένα εταιρικό ομόλογο  πασίγνωστου, ισχυρού και φερέγγυου τηλεπικοινωνιακού ομίλου αλλά τελικά πλήρωσαν -αυτοί μόνο- με τις περιουσίες τους την εξυγίανση της WIND.

Η υπόθεση ξεκινά το 2006. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Η αισιοδοξία και η ευπιστία στην ομολογιακή αγορά είναι καθεστώς.

Ξαφνικά εμφανίζεται ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες σχήμα εταιρειών ελέγχει το μετοχικό κεφάλαιο της WIND.

Οι  επενδυτικοί όμιλοι Apax Partners και TPG δημιουργούν ένα Ομολογιακό Δάνειο Μειωμένης Εξασφάλισης συνολικού ποσού 960.000.000,00 €, το οποίο εξέδωσε η εταιρεία HELLAS II το 2006.

Η HELLAS II είναι η εταιρεία που εξαγόρασε την εταιρεία “WIND HELLAS”.

H εταιρεία HELLAS II ανήκε στον Όμιλο HELLAS GROUP, ο οποίος αποτελούνταν το 2006 από τις εταιρείες HELLAS Finance, HELLAS I, Hellas II, Hellas III, Hellas IV, Hellas V, WIND και Q-Τηλεπικοινωνίες ΑΕ.

Η μοναδική εταιρεία του Ομίλου αυτού που πραγματικά ασκούσε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και η μοναδική εταιρεία, η οποία είχε έδρα στην Ελλάδα δεν ήταν άλλη από τη γνωστή σε όλους εταιρεία τηλεπικοινωνιών WIND.

Τον Δεκέμβριο του 2006, η HELLAS II, μητρική εταιρεία της WIND, εκδίδει 2 Ομολογιακά Δάνεια Μειωμένης Εξασφάλισης, πληρωτέα το 2015  ύψους 960.000.000,00 € και 275.000.000,00 $ αντιστοίχως. Τα έσοδα από την έκδοση των ομολόγων διατέθηκαν για την αποπληρωμή οφειλών της WIND. 

Το 2008 κατέρρευσε η Lehman Brothers, οι αγορές άρχισαν να ψάχνουν με μεγαλύτερη επιμέλεια το περιεχόμενο και την ουσία κάθε τίτλου.

Το 2009, οι οικονομικές δυσκολίες εντάθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Αντί να αναζητήσει λύση στα οικονομικά προβλήματα του Ομίλου, η HELLAS II εγκαταλείπει το Λουξεμβούργο και εγκαθίσταται στην Βρετανία επειδή εκεί προσφέρεται  αυξημένη προστασία στους «πτωχεύοντες».

Η HELLAS II με ταχύτατες διαδικασίες μετέφερε το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στο Λονδίνο. Αμέσως με την εγκατάσταση ξεκίνησε τη διαδικασία pre-packaged administration sale. Είναι μια διαδικασία αφερεγγυότητας που προβλέπεται μόνο στο Βρετανικό Δίκαιο.

Το αποτέλεσμα: Οριστική διαγραφή των απαιτήσεων της πλειοψηφίας των πιστωτών της. Φυσικά οι ομολογιούχοι χάνουν τα λεφτά τους.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις,  μόνο με τους κατόχους εξασφαλισμένων ομολόγων, η συναίνεσή των οποίων ήταν η μόνη απαραίτητη κατά το αγγλικό δίκαιο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους του Ομίλου.

Έτσι αποφεύχθηκαν οι δυσάρεστες δικαστικές παρενέργειες που θα καθυστερούσαν ή θα παρεμπόδιζαν τον πτωχευτικό σχεδιασμό του Ομίλου Hellas,

Στο τέλος, εξασφαλίστηκε αναγνώριση του πτωχευτικού σχεδιασμού (“scheme of arrangement”), κατά το Chapter 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης  δεν μπορούσε να προσβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Αγγλία.

Οι New York Times σχολίασαν τις εξελίξεις με εκτενές άρθρο που είχε τίτλο “Judge’s Ruling Offers Peek Into Private Equity’s Secret World». Ήταν Σεπτέμβριος του 2015. Ο κόσμος μάθαινε τα μυστικά του Private Equity Fund….

To αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η μικρή παρέα των golden boys όχι μόνο εξέδωσε ένα ομολογιακό δάνειο με το «βαρύ» όνομα της WIND αλλά της επετράπη να αναδιαρθρώσει τις οφειλές της, σε βάρος των ομολογιούχων, μέσω μιας διαδικασίας μεταφοράς έδρας σε ευνοϊκότερο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου.

Οι Έλληνες ομολογιούχοι συνασπίσθηκαν και κατέθεσαν αγωγή για να εξετάσει η Δικαιοσύνη εάν πρόκειται για καταχρηστική ή καταδολιευτική επιλογή με δεδομένη την εν τέλει μη πληρωμή του ομολογιακού δανείου, συνέπεια του κουρέματος του, κατά 100%….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ