Κατά περίπου ένα μήνα θα παραταθεί η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας PIF, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Governor of the Saudi Public Investment Fund Yasir Othman Al-Rumayyan, Saudi Finance Minister Mohammed Abdullah Al Jadaan, Tourism Minister Ahmed Aqeel Al Khateeb, Minister of State Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf, Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, Commerce Minister Majid Abdullah Al Qasabi, Investment Minister Khalid Abdulaziz Al Falih and Advisor to Royal Court Mohamed Mazyed Altwaijri pose for photo during meeting to Launch Public Investment Fund Strategy 2021-2025, in Riyadh, Saudi Arabia, January 24, 2021. Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης ολοκληρώνεται σήμερα και η παράταση είναι απαραίτητη έως ότου εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών,  η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, που εκπονείται από τη Rothschild.

Πριν από τις γιορτές αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο της Rothschild για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

  • Χθες, παραδόθηκαν τα σχόλια των εμπλεκόμενων φορέων και ξεκίνησε πλέον η τελική φάση   με τη νέα χρονιά, για τη σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ και καταληκτικό ορίζοντα το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σαουδάραβες εκδήλωσαν το αρχικό τους ενδιαφέρον για την ΕΤΕ πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ήταν η περίοδος που ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε ταχεία ψήφιση του νέου νόμου για το ΤΧΣ και έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση μετοχών Εθνικής από το Ταμείο, μέσω βιβλίου προσφορών, με ανοικτό το ενδεχόμενο μέρος τους να κατέληγε σε βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone investors).

Με δεδομένο ότι δεν είχε ψηφισθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο και το ΤΧΣ δεν είχε προσλάβει σύμβουλο διάθεσης, οι Σαουδάραβες κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους απευθείας στον πρωθυπουργό.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου και η άρδην αλλαγή επενδυτικού σκηνικού, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις επακόλουθες Δυτικές κυρώσεις, «πάγωσαν» τις εξελίξεις για μερικούς μήνες.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Πλέον μένει να φανεί εάν το ενδιαφέρον των Αράβων για την ΕΤΕ παραμένει και αν θα εκδηλωθεί έμπρακτα μέσω οικονομικής προσφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ