Γιατί οι αγορές χρήματος και κεφαλαίων δεν εγκρίνουν τη Συμφωνία του Eurogroup

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και τις… πρόθυμες αναλύσεις συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από την ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών.

Ούτε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο ούτε το road show του Χρηματιστηρίου με τους εισηγμένους επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να πυροδοτήσουν ένα τυπικό έστω επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ειδικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι τελευταίες μέρες του πρώτου εξαμήνου συνήθως προσφέρονται, λόγω του χαμηλού τζίρου, για μια ανώδυνη και χαλαρή ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων – οι επαγγελματίες της αγοράς το ονομάζουν window dressing. 

Αυτή την περίοδο ωστόσο στην Αθήνα σε κάθε ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη ελλοχεύουν πρόθυμοι πωλητές για να ξεφορτωθούν μετοχές που θεωρούν βάρος και ανεπιθύμητο κίνδυνο, ειδικά στην τελευταία φάση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης με τις δημοπρασίες.

Στην αγορά των ομολόγων το spread με τους γερμανικούς κρατικούς τίτλους παραμένει στις 370 μονάδες βάσης, δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει 4,02% για 10ετή δανεισμό, ενώ η Γερμανία 0,33%. Στην ταλαιπωρημένη Ιταλία, το spread διατηρείται στις 250 μονάδες βάσης, αλλά στην Ισπανία το κρατικό ομόλογο είναι μόλις κατά 1% πιο ακριβό από το αντίστοιχο γερμανικό.

Η αλήθεια είναι ότι οι διεθνείς αγορές έχουν αυτή την εποχή σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν παρά με τον ελληνικό «θρίαμβο» στη διευθέτηση χρέους.

Ο πόλεμος των δασμών που ξεσπά από στιγμή σε στιγμή, η άνοδος του δολαρίου και η βαθιά κρίση πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές προκαλούν τεκτονικούς σεισμούς στις τοπικές αγορές και πανικόβλητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Καθώς κλείνει το πρώτο 6μηνο του έτους, οι μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας είναι υποχρεωμένες να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους, να προσμετρήσουν τους κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο και να πάρουν τα μέτρα τους. Η ΒΜW θέλει να κλείσει μία μονάδα παραγωγής στη Βρετανία του Βrexit και η Daimler ένα εργοστάσιο στην αμερικανική ήπειρο.

Η μεγάλη νευρικότητα στις αγορές εκδηλώνεται με αποχή από νέες τοποθετήσεις. 

Κανονικά σ’ ένα καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας και ανόδου του δολαρίου θα έπρεπε να επωφεληθεί ο χρυσός. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ωστόσο διατηρείται στα 1.250 δολάρια η ουγγιά κι αυτό απλώς επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές που φοβούνται δεν αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, απλώς παραμένουν και περιμένουν στο περιθώριο.

Αυτή ακριβώς είναι και η αντιμετώπιση σήμερα της ελληνικής αγοράς. Αδιαφορία. Ακόμη και όταν οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν με κάποιου είδους ανοδική κίνηση, όπως συνέβη χθες με τον γερμανικό δείκτη Xetra DAX και τον γαλλικό CAC 40 να κινούνται ανοδικά +1,50%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,20% και τον ευρωπαϊκό Νότο επίσης σε άνοδο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βούλιαζε στην αδιαφορία και τις ρευστοποιήσεις του τελευταίου ημιώρου…

Κύρια αιτία για αυτή τη μίζερη εικόνα εγκλωβισμού είναι ο τραπεζικός κλάδος, που μετά το μεγάλο προχθεσινό άδειασμα έως και 4,77%, δέχτηκε νέες πιέσεις έως 3%, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ