του Νίκου Κωτσικόπουλου

Οι τραπεζικές μετοχές μόχλευσαν την άνοδο της αγοράς χθες αλλά επίσης και στη διάρκεια όλης αυτή τη φάσης ανόδου των τιμών, με τη ρευστότητα να εισέρχεται βασισμένη στο σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Το σενάριο με το οποίο ποντάρουν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια, εισερχόμενα κεφάλαια και θεσμικά κεφάλαια που είχαν μειώσει την έκθεσή τους τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτό της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της αλλαγής στις δομές παραγωγής, με τα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, να κατευθύνονται για επενδύσεις στις υποδομές και στον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της χώρας.

Αποτυπώθηκε αναλυτικά μάλιστα στο report της UBS με λεπτομέρειες που αφορούν τα ελληνικά ομόλογα τα οποία ήδη υπεραποδίδουν και μειώνουν τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα έχοντας ήδη φθάσει στο επίπεδο των ιταλικών ομολόγων, ενώ ρόλο αναμένεται να παίξει και η αυξημένη πιθανότητα μερίσματος ήδη από φέτος με προοπτική για του χρόνου από όλες τις τράπεζες, εφόσον επιβεβαιωθεί η πιστωτική επέκταση με απορρόφηση κεφαλαίων για επενδύσεις, που έχει ξεκινήσει καλά και φέτος.

Η άνοδος της αγοράς και ειδικότερα των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται απόλυτα και με τα ομόλογα στα οποία τοποθετούνται οι τράπεζες, ενώ η μείωση των NPE και η αύξηση των καθαρών εσόδων από επιτόκια περνά μέσα από την βασισμένη στον εταιρικό δανεισμό, πιστωτική επέκτασή τους και της αυξημένης κερδοφορίας τους που αναμένεται να κινηθεί για δεύτερη χρονιά σε διψήφια περιοχή, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του 2022 να ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Την αγορά μοχλεύουν σημαντικά προς διαφορετικές κατευθύνσεις οι θέσεις μεγάλων και μικρότερων χαρτοφυλακίων στην αγορά παραγώγων, όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες και ειδικότερα την προηγούμενη Παρασκευή όταν έληξε η σειρά Φεβρουαρίου, αλλά έγινε έντονα ξεκάθαρο και χθες. Η αγορά έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος όπως προκύπτει από τα συμβόλαια του ΧΠΑ τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά στις τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων και στην άνοδο των τιμών.

Η δυσαρμονία απόψεων, οδηγεί σε short covering τα μικρότερα χαρτοφυλάκια που ποντάρουν σε λάθος κατεύθυνση σε αυτή τη συγκυρία τα οποία έσπευσαν να αντισταθμισθούν μέσω της αγοράς τραπεζικών μετοχών, καθώς τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια είναι τοποθετημένα αντίθετα για να αντισταθμισθούν σε περίπτωση διόρθωσης αλλά ποντάρουν στο σενάριο της αναβάθμισης και αγοράζουν στις διορθώσεις.

Με τον τρόπο τους όλοι οι συμμετέχοντες συμβάλλουν τελικά στην αύξηση των τιμών του όγκου και της αξίας συναλλαγών σε μία αγορά στην οποία ο τραπεζικός δείκτης που είναι αντικείμενο συμβολαίου, πλησιάζει στα υψηλά τετραετίας το Νοέμβριο του 2019. Ας σημειωθεί ότι από τότε, οι τράπεζες έχουν μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPE έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους, ενώ έχουν διψήφια αύξησης κερδοφορίας με μεγάλη αύξηση των καθαρών εσόδων και αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Μετά την μεγάλη άνοδο στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς την κίνηση οδηγεί τώρα η μετοχή της Alpha Bank, ενώ επανήλθε η δραστηριότητα και στους τίτλους των Eurobank και Εθνικής Τράαπεζας.

Αλλά η Alpha Bank οδηγεί σε αυτή τη φάση, με τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο ο οποίος ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε και δύο μεγάλα πακέτα με 800.000 και 300.000 τεμάχια, με τοποθετήσεις που έγιναν σε τιμές του προηγούμενου κλεισίματος . Αντίστοιχα, πολύ μεγάλος και ο όγκος συναλλαγών στα παράγωγο της μετοχής με 28.109 συμβόλαια. Η άνοδος υποχρέωσε μικρούς παίκτες σε κλείσιμο 7.000 ανοιχτών θέσεων οι οποίες τώρα φθάνουν τις 138.504 για τον Μάρτιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ