H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργανώνουν το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο θα διεξάγεται σήμερα Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023.

Το Συνέδριο με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ε. Ν., Ιδρυτής -Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants ήταν ένας από τους ομιλητές στο 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου χαρακτήρισε το τρέχον ασφαλιστικό σύστημα ως μια “χαίνουσα” πληγή που γεμίζει ανασφάλεια όλους τους εργαζομένους. Για τον ίδιο τα ΤΕΑ άρχισαν να αποτελούν πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη διασφάλιση ενός επαρκούς εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ξηραδάκη:

Είναι κοινός τόπος ότι το ασφαλιστικό παραμένει «χαίνουσα» πληγή που γεμίζει με ανασφάλεια όλους του εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Καθώς τα συνταξιοδοτικά συστήματα δέχονται έντονες δημοσιονομικές πιέσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες, κυρίως όμως από το 2010 και μετά, οπότε και οι συνθήκες ώθησαν σε περικοπές συντάξεων, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) άρχισαν να αποτελούν πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη διασφάλιση ενός επαρκούς εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.

Χαιρετίζω και επικροτώ  την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης για την προβολή και την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης ως δεύτερου πυλώνα ασφάλισης εντός του ασφαλιστικού συστήματος της Χώρας, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας του μέσα από το πρίσμα των πλεονεκτημάτων που παρέχεται στα μέλη των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Η προσπάθεια όμως της Ένωσης στον τομέα της ανάπτυξης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού, κανονιστικού, επενδυτικού και διοικητικού πλαισίου του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί το βασικό και πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της.

Ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά τη συστηματική ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει μεγάλα περιθώρια εξάπλωσης, καθώς παραμένει πολύ λιγότερο διαδεδομένoς από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) αυξάνεται συνεχώς, η διείσδυση και το μέγεθός τους στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Με ιδιαίτερη χαρά και εντύπωση έμαθα ότι επαγγελματικές ενώσεις και οργανισμοί όπως το Χρηματιστήριο, τράπεζες , Οικονομολόγοι, Ιατρικός Σύλλογος , Αστυνομικοί κτλ αξιοποιούν το θεσμό για την ασφαλιστική μέριμνα προστασία των συναδέρφων τους, η ενίσχυση της οποίας, συνδυαστικά με τη δημόσια και την ιδιωτική, προσφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Τα κοινωνικά αυτά οφέλη αποτελούν βασική προτεραιότητά των εταιρειών που ηγούνται της διεθνούς οικονομικής σκηνής, οι οποίες προσπαθούν να υιοθετήσουν μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων με γνώμονα το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), τα οποία καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους. Η μέριμνα για το συνταξιοδοτικό εισόδημα του εργαζόμενου αποτελεί κοινωνική καταξίωση των επιχειρήσεων και θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει κριτήριο για το ESG. Ως πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG  από τις εταιρείες, τις βοηθά στο να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών, να συμμορφώνονται σε θεσμικές αλλαγές, προσδίδοντάς τους επίσης τη δυνατότητα για βέλτιστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η αγορά δεν γνωρίζει ότι η εταιρία του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου είναι η πρώτη και μοναδική ναυτιλιακή εταιρία που έχει δημιουργήσει Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Μας έχει άλλωστε συνηθίσει στις καινοτόμες πρωτοβουλίες, πόσο δε μάλιστα σε κινήσεις που αφορούν τη διασφάλιση του προσωπικού του. Η ποντοπόρος ναυτιλία, ως η υπ’ αριθμόν 1 εξωστρεφής βιομηχανία της χώρας ελπίζω ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Tsakos Shipping και στο εγγύς μέλλον θα δούμε κι άλλες ναυτιλιακές ή και παραναυτιλιακές εταιρίες να δημιουργούν Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα αποτελέσουν ακόμα ένα κίνητρο για τους νέους να στραφούν προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των συνταξιοδοτικών ταμείων και της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Η επιβάρυνση όμως του δημογραφικού και οι τρικυμίες της παγκόσμιας οικονομίας, καθιστούν επιτακτική τη συστράτευση όλων των θεσμών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του  δημόσιου διαλόγου για ένα βιώσιμο και ποιοτικό σύστημα ασφαλιστικής προστασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ