“Ως εταιρεία εκφράζουμε τη βαθειά εμπιστοσύνη μας στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης” ανέφερε ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture στην έναρξη της ομιλίας του από το βήμα του 4oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

“Αν έπρεπε να συμπυκνώσουμε σε 1 πρόταση την εμπειρία μας, θα λέγαμε ότι αποτελεί παρακαταθήκη για τους εργαζομενους μας. Ως Accenture επενδύουμε συνεχώς στο εργατικό δυναμικό, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησής μας στην αγορά. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017, θέλοντας να δώσουμε μια σημαντική συνταξιοδοτική επιλογή στους εργαζόμενους μας, με πολλαπλά οφέλη και συνετή διαχείριση, εστιάζοντας στην μακροχρόνια αποταμίευση. Έναυσμα για το βήμα αυτό αποτέλεσε η πρότερη εργασιακή μου εμπειρία στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ελβετία, όπου εξέτασα πώς λειτουργεί ένα σύστημα πολλαπλών πυλώνων. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι ενώ στην Ελλάδα υπήρχε το πλαίσιο, λίγοι οργανισμοί το είχαν αξιοποιήσει. Ως εταιρεία είχαμε ήδη υιοθετήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, ωστόσο αισθανόμασταν ότι ήταν περιορισμενο και είχαμε την ανησυχία που μας είχε δημιουργηθεί την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης ότι τα περιουσιακά στοιχεία των υπαλλήλων δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχό μας. Τα ΤΕΑ αποτέλεσαν την επαρκέστερη πρόταση για τους εργαζομένους μας, αποτελώντας ένα δομημένο όχημα μακράς αποταμίευσης με τη μορφή εφάπαξ”, είπε μεταξύ άλλων.

Η Accenture, ανέφερε, ήθελε να δώσει μια επιλογή στους εργαζομένους της για τη μετα-εργασιακή τους ζωή. “Διαπιστώναμε ότι πολλά στελέχη μετά από έναν πλήρη εργασιακό βίο έφευγαν από την εταιρεία με μικρές αποταμιεύσεις. Μια ευρύτερη έρευνα στην Ελλάδα αποτυπώνει μια ακόμη χειρότερη εικόνα” είπε ο κ. Σαμπατακάκης.

Παραθέτοντας το όραμα της Accenture τόνισε ότι ήταν “να ενισχύσει την αποταμιευτική συνείδηση των εργαζομένων μας προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ασφαλέστερο μέλλον. Το ΤΕΑ δημιουργεί μια κουλτούρα υψηλής δέσμευσης και αφοσίωσης. To TEA αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης για εμάς στον κλάδο μας και βοηθά έμπρακτα στην διατήρηση στελεχών και την προσέλκυση νέων συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό”.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η εταιρεία, κατάφερε να επαναπατρίσει 30 Έλληνες στο δυναμικό της.

Σχετικά με τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη του ΤΕΑ Accenture, o κ. Σαμπατακάκης τόνισε: “Τα μέλη μας απολαμβάνουν ένα αποταμιευτικό σύστημα με βελτιωμένο φορολογικό καθεστώς, μακροχρόνια δέσμευση κεφαλαίων από εμάς και τους εργαζομένους μας. Διαθέτουμε μια έμπειρη διαχειριστική ομάδα για την καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων και το λειτουργικό κόστος, όπως και το κόστος διαχείρισης το επωμίζεται η Accenture. Πιστεύοντας στον θεσμό, παρέχουμε εργοδοτικές εισφορές 5% για τα ανώτερα στελέχη, τα οποία έχουν και την επιλογή προαιρετικών εισφορών. Έχουμε δημιουργήσει ένα υπολογιστικό μοντέλο ανάλυσης βάσει ποσοστού εισφορών, για να ξέρει ο εργαζόμενος τι θα περιμένει στην συνταξιοδοτηση, ενώ η online εφαρμογή παρέχει εξατομικευμένα στοιχεία και πληροφορίες”.

Το ΤΕΑ της Accenture, μετρά ήδη 340 μέλη, ήτοι το 1/4 του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και παρέχει υψηλές αποδόσεις, παρά το ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Προκλήσεις

Ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, αντίστοιχα όπως του εξωτερικού. “Αν λειτουργούσαν πολυεργοδοτικά ταμεία θα είχαμε αποφύγει τον σκόπελο της ίδρυσης δικού μας ταμείου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι να πειστεί ένας νέος εργαζόμενος να ξεκινήσει να αποταμιεύει για το μέλλον, με δεδομένο ότι ο μέσος ηλικιακός όρος του προσωπικού στην Αccenture είναι τα 32 έτη. “Διαπιστώνουμε ένα ευρύτερο πρόβλημα αποταμιευτικής κουλτούρας, ενώ ζητούμενο είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και μια σταθερότητα στην ευρύτερη προσέγγιση για τα ΤΕΑ. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι “τι θα ισχύσει αύριο; Αν φορολογηθούν τα κεφάλαια γιατί να αποταμιεύσω για το μέλλον;”.

Kατά τον κ. Σαμπατακάκη, είναι καλό τα αποθεματικά να παραμείνουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα υπάρχει ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, συγκρτιτικά με το να μετατραπεί σε φόρο. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, θα είναι ωφέλιμο οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε μέρος του κεφαλαίου που αποταμιεύουν.

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της Αccenture και στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, ζητώντας μια πιο ορθολογική οργάνωση και διευκόλυνση των διαδικασιών.

“Γενικότερα, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι σαφές ότι τα ΤΕΑ έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη τους και επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, όπως και ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στην ευρύτερη προσπάθεια, ενδυναμώνοντας τον θεσμό των ΤΕΑ προς όφελος των εργαζομένωνκαι της κοινωνίας” κατέληξε ο κ. Σαμπατακάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ