Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης χαρακτήρισε ως επίκαιρο όσο ποτέ το ζήτημα των ΤΕΑ.

Ο ίδιος, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα τα επαγγελματικά ταμεία. Αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της Καθημερινής που αποκάλυπτε ότι δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις αναζήτησαν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης πολυεργοδοτικά ταμεία για να ενταχθούν.Όπως είπε, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι “μεγάλες εισηγμένες που είχαν έτοιμο καταστατικό για την ίδρυση ΤΕΑ, έκαναν πίσω, έπειτα από εξαγγελίες για παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς”.

Ο κ. Κόλλιας είπε ότι είναι μείζονος σημασίας “οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρεται ο τίτλος του φετινού συνεδρίου να γίνουν χθες. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να φέρει άμεσα το ν/σ στη Βουλή, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των ΤΕΑ”.

Κατά τον κ. Κόλλια, πρέπει “το θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο να γίνουν πιο σύγχρονα και λειτουργικά. Έτσι, ο κλάδος θα μπορέσει να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο, παρέχοντας επαρκή και δίκαια κίνητρα για όλους τους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να ενισχύουν και την προστασία των ασφαλισμένων. Και, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τα ταμεία να αποδώσουν ακόμα καλύτερα. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποδόσεις, που προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες”.

Ως παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε το ταμείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΕΤΑΟ).  Το ταμείο μετρά ήδη πάνω από 1.200 μέλη και οι αποδόσεις του φθάνουν ακομη και 3ψήφιο ποσοστό. Το επαγγελματικό ταμείο ιδρύθηκε το 2004, είναι αυτοδιοικούμενο, με χαρακτήρα συμπληρωματικής ασφάλισης. Επιστρέφει εισφορές μαζί με τις αποδόσεις, αποτελεί δηλαδή ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα αποδόσης. Υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους από τις εποπτικές αρχές, ενώ οι εισφορές επενδύονται στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο του Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων Μικτό”.

Ο κ. Κόλλιας παρείχε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το ΕΤΑΟ, αναφέροντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τοποθετούνται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου, το δικό του αποθεματικό κεφάλαιο. Ο ασφαλισμένος έχει δε, έχει άμεση πληροφορηση για τον ατομικό του λογαριασμό”.

Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Κόλλιας είπε ότι με τον νέο νόμο, τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη μελλοντική συνταξιοδοτική τους κατάσταση.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζήτησε να υπάρξει ένα πιο σύγχρονο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ