Εκπλήξεις έφερε στο μέτωπο της αγοράς εργασίας το 2022, και το τρέχον έτος η εικόνα παραμένει παρόμοια. 

Το ποσοστό ανεργίας σε έξι από τις χώρες της G7 κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό του τελευταίου αιώνα. Με ποσοστό 3,4%, το ποσοστό των ανέργων στις ΗΠΑ κυμένεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969.

Όμως, καθώς ορισμένες οικονομίες προσανατολίζονται σε μια ισχυρή αγορά εργασίας ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, άλλες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες συνθήκες. Στο γράφημα, χαρτογραφούνται οι προβλέψεις για την ανεργία για το 2023, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση Παγκόσμις  Οικονομικής Προοπτικής του ΔΝΤ.

“Σύννεφα” αβεβαιότητας

Σε πολλές χώρες, η πανδημία έχειαλλάξει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Η Νότια Αφρική αναμένεται να βιώσει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως, ήτοι  35,6% το 2023. Η βραδεία οικονομική ανάπτυξη και η αυστηρή εργατική νομοθεσία έχουν εμποδίσει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζομένους. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανεργία κυμάνθηκε γύρω στο 20%.

 

Στην Ευρώπη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτιμάται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, πάνω από 17%. Ακολουθούν η Βόρεια Μακεδονία (15,0%) και η Ισπανία (12,7%) και η Ελλάδα (12,2%). Αυτά τα ποσοστά ανεργίας είναι υπερδιπλάσια των προβλέψεων για τις προηγμένες οικονομίες στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ προβλέπεται να καταγράψουν ποσοστό ανεργίας 4,6%, ή 1,2% υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ισχύς της σημερινής αγοράς εργασίας θα μειωθεί καθώς οι οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ εξασθενούν. Ο δείκτης Conference Board, για παράδειγμα, υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2022.

Όπως οι ΗΠΑ, έτσι πολλές προηγμένες χώρες γνωρίζουν μια δυναμική στην αγορά εργασίας, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ασία και την Ευρώπη, αν και το πόσο θα διαρκέσει είναι άγνωστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ