Σε τρία projects, ύψους περίπου εννέα δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της αγοράς, με τη… μάχη για τη διαχείρισή τους να προμηνύεται σκληρή. Ο λόγος για τον Φορέα Ακινήτων, ο οποίος θα αναλάβει να αγοράσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου, το project «Αριάδνη» της PQH, ο διαγωνισμός για το οποίο κηρύχτηκε άγονος πέρυσι και αναμένεται να βγει εκ νέου στην αγορά – έστω και με διαφοροποιημένη περίμετρο – και τα χαρτοφυλάκια που βγάζει προς πώληση η Attica Bank.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Όμιλο doValue που το αμέσως προηγούμενο διάστημα δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το 2022, τα πιθανά συμβόλαια σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη εκτιμώνται σε περίπου 52 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων περίπου 18 δισ. ευρώ που σχετίζονται με συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά), με το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα να υπολογίζεται σε εννέα δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Project Αριάδνη, αξίας 5,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν επτά μήνες αφότου ο επίμαχος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος από τον εκκαθαριστή, με το διοικητικό του συμβούλιο να κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις δύο υποβληθείσες προσφορές (από το consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και την άρτι αποχωρήσασα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank Ellington), πηγές με γνώση σημειώνουν πως το χαρτοφυλάκιο θα διατεθεί εκ νέου προς πώληση το αργότερο μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη ενημέρωση πηγές της PQH είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάτμησης της «Αριάδνης», κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής και οι επενδυτές, δεδομένου ότι ο όγκος είναι τεράστιος.

Φορέας, δύο δισ. ευρώ: Πέντε funds (Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN και LCM Capital) διαγκωνίζονται για την απόκτηση του Φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να είναι λειτουργικός το αργότερο έως τα τέλη του 2023. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν ήδη λάβει από τα αρμόδια στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) τις σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα, επανερχόμενοι με τις παρατηρήσεις τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός αναμένεται να καλύψει περί τους 136.000 ευάλωτους δανειολήπτες, με «κόκκινες» οφειλές που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που θα δεσμευτεί να δαπανήσει σε αγορές πρώτων κατοικιών είναι έως και δύο δισ. ευρώ (σ.σ. το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, μόλις γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ευάλωτων που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης).

«Κόκκινα» χαρτοφυλάκια της Attica Bank, δύο δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον για τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που βγάζει προς πώληση η Attica Bank φέρεται να επιδεικνύουν οι επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων, όπως οι Bain και Fortress, έδωσαν το… παρών στο data room που άνοιξε η διοίκηση της τράπεζας για αυτό τον σκοπό. Η αρχή γίνεται με το Astir I, ύψους 320 εκατ. ευρώ, συνολικά, ωστόσο, η Αττικής έχει να διαχειριστεί ένα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 66%. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να αποφασίσει το μέλλον των εξής χαρτοφυλακίων: Astir II με στεγαστικά δάνεια, το οποίο φαίνεται πως θα παραμείνει στην τράπεζα προς διαχείριση με στόχο ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων, Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε τιτλοποιηθεί με επενδυτή την Ellington και τέλος, Metexelixis, αξίας 670 εκατ. ευρώ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ