του Νίκου Κωτσικόπουλου

Εξαιρετικά νέα από τον πληθωρισμό έφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δείχνουν πτώση ρεκόρ το Μάρτιο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη και τώρα αναμένεται να βάλουν πραγματικά «δύσκολα» στα γεράκια της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις στα επιτόκια. Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο μικρότερο πληθωρισμό πίσω μόνον από Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Πάνω από μία μονάδα υποχώρησε ο πληθωριστικός ρυθμός στην Ελλάδα το Μάρτιο στο 5,4% έναντι 6,5% το Φεβρουάριο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ενώ πτώση ρεκόρ σημείωσε στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις στο 6,9% το Μάρτιο από 8,5% το Φεβρουάριο και 8,6% τον Ιανουάριο.

Το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 6,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (έναντι 6,5% του εναρμονισμένου πληθωρισμού της Eurostat).

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έκανε πτώση-ρεκόρ στο 6,9% τον Μάρτιο και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1991, που η Eurostat ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων.

Ουσιαστικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες, πανικόβλητες «πετσόκοβαν ανάπτυξη» χωρίς να περιμένουν να ελέγξουν και φάνηκε τόσο στα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όσο τώρα και στην απότομη πτώση του πληθωρισμού.

Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φυσικά η πτώση θα συνεχίσει γιατί με τις τιμές του Αυγούστου πέρυσι σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό θα πρέπει να σημειωθεί τεράστια απρόσμενη αύξηση τιμών για να μην μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα ήταν στο 7,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός που αποκλείει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας επιταχύνθηκε μόλις στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο. Δεν μπορεί να ανέβει σημαντικά χωρίς νέες αναφλέξεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα που θα τον ανατροφοδοτήσουν και νομοτελειακά θα χάσει ορμή, καθώς είναι μέρος του γενικού δείκτη που δεν μπορεί να αυξάνεται χωρίς καταλύτες.

Στην Ευρωζώνη οι χώρες της Μπενελούξ είναι πρωταθλήτριες στο χαμηλό πληθωρισμό και οι χώρες της Βαλτικής στον υψηλό πληθωρισμό.

Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές τους, με 15,4%. Ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,6% και οι υπηρεσίες με 5%. Οι τιμές της ενέργειας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 0,9%.

Εν τω μεταξύ, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,6% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και υποχώρησε από το 6,8% που ήταν τον περσινό Φεβρουάριο.

Μετά από ένα σερί ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δεσμευτεί για περισσότερες αυξήσεις, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υποχωρήσει η τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό.

Πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες επίσης, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ