“Pandemic, Ukraine Conflict, Energy Crisis: Can fintech help companies navigate recent geopolitical risks?” τιτλοφορείτο η ομιλία-παρουσίαση του κ. Φίλιππου Κασιμάτη, CEO, Maven Global, United Kingdom, ο οποίος συμμετείχε στo 10o Digital Banking Forum με τίτλο “The fintech era”. Ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε σε τρεις ξεχωριστές θεματικές, που αφορούν

  1. Την πανδημία, τον πολεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμός-Πόσο άλλαξαν οι τιμές.

2. Πως βοηθά το fintech

3. Σε ποιές περιπτώσεις το fintech δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ο κ. Κασιμάτης ανέλυσε τι συνέβη με το ρίσκο και το risk management την τελευταία τριετία.

“Από εταιρικής πλευράς, υπάρχουν 2 αγορές, η φυσική αγορά αλλά και η χρηματοοικονομική αγορά, η αγορά που πάει η εταιρεία να αντισταθμίσει το ρίσκο. Το ρίσκο τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει δραματικά και στις 2 αγορές. Γεωπολιτικά η μεταβλητότητα εκτοξεύτηκε σε όλες τις αγορές. Στην παγκόσμια οικονομία υπήρξε ένα pause. Tαυτόχρονα η είσοδος τραπεζών σε αγορές έγινε disfunctional την περίοδο της πανδημίας. Ακριβώς στο τελείωμά της όμως είχαμε τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το ρούβλι γνώρισε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και στη συνέχεια οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ο πληθωρισμός μεταπήδησε στο νομισματικό ρίσκο και συνεπώς οι τράπεζες έπρεπε να αυξησουν τα επιτόκια. Όλα αυτά είχαν τρομακτικές επιπτώσεις στον δανεισμό των εταιρειών. Τότε υπήρχε τεράστια αναστάτωση στα τμήματα risk management”. 

“Πέρυσι το νικέλιο πενταπλάστιαστηκε σε λίγες μέρες στο London Metal Exchange. To χρηματιστήριο έκλεισε για 7 μέρες και όλες οι εταιρείες που παράγουν χάλυβα και άλλα μέταλλα βρέθηκαν στα δικαστήριο με το χρηματιστήριο. Η μέση μεταβλητότητα διαμορφώθηκε στο 7% στο συνάλλαγμα, ενώ αυξήθηκε στο 10%. Στα τρόφιμα η μέση μεταβλητότητα από το 23% έφτασε στο 35%. Στο φυσικό αέριο από το 35% διπλασιάστηκε στο 70%. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω την μεγάλη αύξηση στη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα των τιμών, γεγονός που προδιαθέτει και για το τι θα γίνει στο μέλλον” είπε.

Αναφερόμενος στο fintech, ο κ. Κασιμάτης τόνισε ότι οι εταιρείες αυτές συνθέτουν καινούργιες τεχνολογίες αιχμής. “Με την έκρηξη της μεταβλητότητας έχει αυξηθεί και ο όγκος των δεδομένων, fake news, επενδυτές robinhood. Μια τεχνολογία μπορεί να αναλύσει όλα αυτά τα δεδομένα από ένα treasury function”.

“Στη Maven Global, δημιουργούνται εξισώσεις για πιο ακριβή μοντελοποίηση, υπάρχει μια ολική προσέγγιση ρίσκου μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα”.

Θέτοντας ένα παράδειγμα της λειτουργίας της Maven Global, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι προχωρά σε ανάλυση με πολλαπλές μεθόδους backward αλλά και forward looking για το ρίσκο. Διενεργούνται καθημερινα risk reports που απευθύνονται στον Cfo, στο treasury function, στο risk management. Διαπιστώνουμε ότι το module ρίσκου είναι περισσότεο σημαντικό από το module feeding , δηλαδή οι εταιρείες ενδιαφέρονται να αντιληφθούν περισσότερο από που πηγάζει το ρίσκο παρά να το αντιμετωπίσουν”. 

Ως πιο σημαντικό περιορισμό στην εφαρμογή αυτών των λειτουργιών ο κ. Κασιμάτης παρέθεσε το γεγονός ότι όλα αυτά τα μοντέλα βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα. “Στην πανδημία δεν είχαμε παλαιότερες καταστάσεις πάνω στις οποίες το μοντέλο θα μπορούσε να εκπαιδευτεί. Δεύτερον τροχοπέδη αποτελέι η ποιότητα των δεδομένων. Η λειτουργία τους δεν παρεμποδίζεται μόνο από τον όγκο αλλά και την ποιότητα των δεδομένων”.

Συμπερασματικά, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε τα εξής 3 σημαντικά σημεία:

1. H μεταβλητότητα έχει αυξηθεί, και τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα όσον αφορά τα συναλλάγματα, την ενέργια κοκ.

2. To finctech είναι εδώ και μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να καταλάβουν το ρίσκο καλύτερα και να το μειώσουν

3. Το fintech δεν είναι πανάκεια. Οι εταιρείες πρέπει να ξέρουν που δουλεύει και που όχι καλά και εκεί χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση. 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ