Οι ψίθυροι έχουν μετατραπεί πλέον σε… φωνές.

Οι Βρετανοί λεξιπλάστες εφήυραν μία νέα λέξη, μετά το περίφημο Brexit (σσ. οι παροικούντες την Ελλάδα σίγουρα θυμούνται το Grexit) με έντονο το αίσθημα της μεταμέλειας.

«Bregret»…Προέρχεται από τις λέξεις «Britain» και «regret» που σημαίνουν «Βρετανία» και «μετανιώνω», αντιστοίχως.

Όταν δε βλέπεις αριστερά και δεξιά έναν από τους πρωτεργάτες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, τον Νάιτζελ Φάρατζ, να ομολογεί ότι “το Brexit έχει αποτύχει”… τότε αντιλαμβάνεται και ο πλέον καλόπιστος ότι τα πράγματα είναι ζόρικα.

Ο Φάρατζ έκανε αυτή την τοποθέτηση στη δημοφιλή εκπομπή του BBC, Newsnight, στα μέσα Μαΐου όταν του παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Τα προβληματα…

  • Οικονομία
  • ΕΣΥ
  • Μετανάστευση

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov έδειξε ότι πλέον το 62% των Βρετανών εκτιμούν πως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει αποτύχει ενώ μόλις το 9% λέει το αντίθετο.

Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας της εταιρείας Savanta για την εφημερίδα Independent που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου. Σ’ αυτήν τα δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζει ότι η οικονομία, η παγκόσμια επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου και η ικανότητα ελέγχου των συνόρων της χώρας μετά το Brexit, έχουν χειροτερέψει.

Με αυτά και με τα άλλα ήδη το 65% των Βρετανών τάσσεται υπερ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ποσοστό που έχει ανέβει κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και έτσι το θέμα απασχολεί συχνά πυκνά το δημόσιο διάλογο της χώρας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το περίφημο NHS, όχι απλά δεν βελτιώθηκε όπως είχαν υποσχεθεί οι υπερασπιστές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, αλλά αντιθέτως καθημερινά παραπαίει ολοένα και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα χρόνο έχουν παραιτηθεί από την θέση τους πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από πολίτες της ΕΕ καθώς πλέον έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η εγκατάσταση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πρόσφατη έρευνα του London School of Economics (LSE) έδειξε πως το Brexit κοστίζει κάθε χρόνο στο μέσο νοικοκυριό 210 στερλίνες μόνο για τα τρόφιμα που αγοράζει εξαιτίας της επιπλέον γραφειοκρατίας για την εισαγωγή τους από χώρες της ΕΕ. Και αυτό το κόστος πλήττει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Αλλά και στην μετανάστευση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι πολίτες της ΕΕ που δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν όμως αυξηθεί ραγδαία οι ξένοι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian, ενώ το 2021 οι εν λόγω εργαζόμενοι υπολογίζονταν σε 2,5 εκατομμύρια το 2022 ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ