Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο τελικός 6ος κατάλογος των έργων PMI/PCI-με την οριστική απόφαση για τα επενδυτικά προγράμματα να λαμβάνεται προς το τέλος του 2023 (Νοέμβριος;).
Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην συμπερίληψη του έργου διασύνδεσης Ελλάδος (GR)- Αιγύπτου (EGY) στην short list των λεγόμενων Projects of Common Interest, καθώς χρειάστηκαν συμπληρωματικά στοιχεία/τεχνικά χαρακτηριστικά/χρηματοδοτικά κ.α. στόχος που τελικά επιτεύχθηκε.
  •      Τα έργα PMI/PCI κοινού ενδιαφέροντος αφορούν διασυνδέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου με τρίτες χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που η αρμόδια Επιτροπή αξιολογούσε projects με κράτη εκτός ΕΕ.
Ένταξη στον κατάλογο ΡΜΙ έχει εξασφαλίσει και η διασύνδεση EuroAsia Interconnector (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα).
Πέραν του εύλογου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος-σημασίας για την Αθήνα, αυτονόητες είναι οι οικονομικές- με επιμέρους επιχειρηματικές- συνέργειες που αφορούν και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ενεργειακή Διασύνδεση Ελλάδας (GR)- Αιγύπτου (EGY)
Ειδικότερα, το GR.EGY Green Energy Interconnector είναι έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου απ’ ευθείας στην Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW, με τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς.
Η Ενέργεια θα είναι 100% “πράσινη ενέργεια” από Αίγυπτο σε Ελλάδα και μέσω της χώρας μας στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Επένδυση 3,5 δισ.€ με την διαδρομή των 954 χλμ από το El Sallum στην Νέα Μάκρη, με λεπτομέρεια ότι παρακάμπτει ευαίσθητες (γεωπολιτικά) περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ