Θα μπορούσε η Fitch να κάνει την έκπληξη, δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα, και μάλιστα στις 14 Ιουλίου, όπως φημολογείται (καλλιεργείται) τις τελευταίες ημέρες; 

Κρίνοντας από τη… μισή αναβάθμιση, προεκλογικά, και επιφυλασσόμενος ο οίκος για τις πολιτικές εξελίξεις, η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική. Η πολιτική παράμετρος/κίνδυνος έχει εκλείψει, αλλά “ok” είτε αναβαθμίσει είτε όχι η Fitch, ή η DBRS ή η Scope Ratings, η ουσία είναι πως, οι αγορές «τιμολογούν» την οικονομία ως να έχει το investment grade. 

Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της Fitch που «κλείνει το μάτι» σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας περιθώρια μεγαλύτερης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Η θετική θέση του αμερικανικού οίκου ήρθε μόλις δύο μέρες μετά και ήταν ανάλογη του έτερου οίκου Moody’s, που χαρακτήριζε «credit positive εξέλιξη» τη νέα τετραετία Μητσοτάκη.

To σημαντικό όμως στην περίπτωση των οίκων αξιολόγησης, και δη των αμερικανικών, είναι οι εκτιμήσεις τους για τον λογικό δείκτη «δανείων σε καθυστέρηση», αλλά και στο κόστος απομείωσης δανείων, όπως και τις αποπληρωμές «γραμμών» TLTROs προς την ΕΚΤ. Το εγχώριο banking έχει αποπληρώσει (επιστρέψει) στη Φραγκφούρτη το 45% της αρχικής χρηματοδότησης, απομένουν 28 δισ. (προς πληρωμή), αλλά η Eurobank, η Εθνική, η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν καταθέσεις συνολικά 42 δισ. (στην ΕΚΤ), που πρακτικά σημαίνει πως η υποχρέωση επιστροφής είναι διαχειρίσιμη. 

Όσον αφορά στα δάνεια σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τη Fitch, αυτά θα ανέλθουν σε 5,5%-6%, από 5% που εκτιμούσε σε προηγούμενη έκθεσή της. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη μείωση του συνολικού αποθέματος δανείων σε καθυστέρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ