Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Καθώς τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί δραματικά από το peak του 2012, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές εν τω μέσω σπέκουλας ότι η Ελλάδα θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα φέτος.

Ο ΟΤΕ προσέλκυσε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές στην έκδοση τετραετούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.

Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναβάθμιση από την S&P στο Β+, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης, θα βοηθήσουν να αυξηθεί η ζήτηση για μια νέα έκδοση ομολόγου.

“Θα έχει σίγουρα ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοια απόδοση”, αναφέρει ο Scott Thiel της BlackRock Inc.

Ο ΟΤΕ μείωσε τo yield στην πώληση ομολόγου στο εύρος του 2,5%-2,625% από τον αρχικό στόχο των 2,75%, κάνοντας λόγο για ισχυρή ζήτηση.

Οι Credit Sights και Kepler Cheuvreux δηλώνουν ότι η εταιρεία μπορεί να δεχθεί αναβάθμιση σε ΒΒ+ από ΒΒ.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2022, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως θελήσει να επωφεληθεί από την μείωση του κόστους δανεισμού και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πουλώντας ομόλογα.

“Επειδή ακριβώς δεν έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντο να διαπιστώσουμε που θα τιμολογήσει η αγορά. Τώρα είναι καλή στιγμή να το κάνουμε”, τόνισε ο Andrew Jackson, της Hermes Investment Management.

Η Greylock Capital Management, θα ήθελε να δει την Ελλάδα να πουλάει τίτλους με λήξη 20-30 ετών, αναφέρει ο Diego Gerro του fund, ενώ ο Alberto Gallo της Algebris Investments θεωρεί τα ομόλογα της Ελλάδας κάτω των 10 ετών, υποτιμημένα.

Παρόλα αυτά, η τωρινή απουσία διαπραγμάτευσης ελληνικών ομολόγων, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο τζίρος της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς διαμορφώθηκε στα 331 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, από τα 434 εκατ. ευρώ το Μάιο. Το Σεπτέμβριο του 2004 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 136 δισ. ευρώ.

Ο Thiel της BlackRock τονίζει ότι ενώ μια νέα πώληση ομολόγων θα προσφέρει την ευκαιρία να μπει στην αγορά, η έξοδος είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ