Το μεγάλο σκάνδαλο με τις ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού

4

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο κύριος Β.Π. έχει δηλώσει ως μόνιμη κατοικία το μακρινό εξωτικό Ντουμπάϊ.

Η οικογένειά του, η σύζυγός του και τα παιδιά ωστόσο μένουν στην Αθήνα. Η κατοικία τους πολυτελής. Τα παιδιά πηγαίνουν σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο των βόρειων προαστίων.

Ουδείς εργάζεται επισήμως, πλην όμως καταφέρνουν και εξυπηρετούν ένα τεράστιο τραπεζικό δάνειο 3 εκατ. Ευρώ. Το σύνολο των δανείων που έχει πάρει ο κ. Β.Π. ξεπερνά τα 10 εκατ. Ευρώ. Τα 3 εκατ. Ευρώ αφορούν μόνο το στεγαστικό του δάνειο.

Για προφανείς φορολογικούς λόγους, ο κ. Β.Π. πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του κα Ν.Π.

Επομένως ούτε η κυρία Ν.Π έχει εισοδήματα, ίσως και να δικαιούται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα παιδιά τους, επισήμως φιλοξενούνται στο σπίτι των παππούδων που κι αυτοί είναι χαμηλών εισοδημάτων, καταφέρνουν ωστόσο να καλύπτουν -με προφανείς δυσκολίες- τα ακριβά δίδακτρα του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου.

Όταν βρίσκονται στην Αθήνα, ο κύριος Β.Π και η κυρία Ν.Π. χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, μία από τις ελάχιστες Μπέντλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Έχουν πάρει διαζύγιο αλλά -για το καλό των παιδιών προφανώς- είναι αναγκασμένοι να βγαίνουν μαζί τα βράδια όταν διασκεδάζουν στα γνωστά στέκια του ελληνικού τζετ σετ.

Όλα αυτά θα ήταν ωραία και τρυφερά, αν δεν αφορούσαν μία μόνο περίπτωση -από τις εκατοντάδες ανέλεγκτες υποθέσεις- προκλητικής φοροδιαφυγής που οι Ελληνικές φορολογικές υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν.

  • Οι φορολογικές αρχές κυνηγούν με πάθος τον φοροφυγά καστανά στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ή τον μεροκαματιάρη μικρομεσαίο μαγαζάτορα που δεν κόβει αποδείξεις.

Τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Β.Π. που δεν έχουν ιδιοκτήτη, δεν έχουν πόθεν έσχες και δεν επιβαρύνονται με φόρους παραμένουν θαμμένα σε κάποιο συρτάρι στα γραφεία της οδού Αχαρνών. Δεν αναφερόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν στήσει πραγματικές δουλειές στο εξωτερικό κι έχουν εκεί εισοδήματα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εικονική έδρα δραστηριοτήτων κάπου στο Ντουμπάι ή στο Μπαχρέιν ή κάπου αλλού.

Είναι αλήθεια ότι η Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού δεν έχει πολλά άτομα προσωπικό. Οι καταγγελίες όμως είναι συγκεκριμένες. Θα μπορούσαν οι Εφοριακοί να ζητήσουν τη βοήθεια της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, του ΚΕΦΟΜΕΠ ακόμη και της Ιντερπόλ.

Ο κ. Β.Π είναι υποχρεωμένος για να διατηρεί το καθεστώς φορολογικού κατοίκου εξωτερικού είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται 182 μέρες του χρόνου εκτός Ελλάδος. Προτιμά να ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς του …Νότου (π.χ. Μαλδίβες, Σεϋχέλλες, Μαγαδασκάρη,) γιατί εκεί σφραγίζουν τα διαβατήρια στην είσοδο και την έξοδο από τη χώρα. Έχουν και ωραίες θάλασσες για τα σκάφη του…

Οι έγγραφες καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία της Δ.Ο.Υ κατοίκων Εξωτερικού είναι πολλές. Υπάρχουν δύο – τρεις περιπτώσεις επωνύμων που απασχολούν κυρίως τις σελίδες life style των εφημερίδων και των κουτσομπολίστικων περιοδικών αλλά οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης είναι απελπιστικά αργές.

Ο κ. Β.Π είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει ηλεκτρονικά την φορολογική του Δήλωση στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Δηλώνει το εισόδημα που αποκτά από πηγή εισοδημάτων μόνο στην Ελλάδα δηλαδή δεν δηλώνει εισόδημα. Αν κατά λάθος εμφανίσει κάποιο εισόδημα επιβαρύνεται με Εισφορά Αλληλεγγύης όταν τα έσοδά του υπερβαίνουν τα 12.000€.

Στα ΗΑΕ ή στο Μπαχρέιν δηλώνει και φορολογείται κάθε χρόνο για το παγκόσμιο εισόδημά του.

Η φορολογία του παγκοσμίου εισοδήματός του υπόκειται σε περιορισμούς και συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ των κρατών κάτω από την ομπρέλα του ΟΟΣΑ, με βάση κανόνες που έχουν θεσπίσει τα κράτη μεταξύ τους για να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση για το ίδιο εισόδημα (Διμερείς Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας). Πρέπει όμως να βρει τον τρόπο στο άλλο κράτος για να μην φορολογηθεί διπλά εκεί.

Η πραγματική τεραστίου μεγέθους φοροδιαφυγή που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων Εξωτερικού, δεν αφορά μόνο κάποια προβεβλημένα από τα Μέσα Ενημέρωσης πρόσωπα, αλλά «ανώνυμους», άγνωστους στο ευρύ κοινό ευυπόληπτους πολίτες, που ξοδεύουν πολλά αλλά χωρίς κραυγαλέες προκλήσεις…

Το ερώτημα είναι πως καταφέρνουν και ξεφεύγουν….

Όταν εντοπισθεί κάποια φορολογητέα ύλη σε κάποια τράπεζα του Λουξεμβούργου ή του Λιβάνου, τότε με έκπληξη όλοι διαπιστώνουν ότι έχουν περάσει τα 5 χρόνια που έχει δικαίωμα αναδρομικού ελέγχου η Εφορία.

Στο μεταξύ ο κ. Β.Π. και η σύζυγος του απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα νησιά με την πολυτελή θαλαμηγό τους στην οποία ανεμίζει περήφανα η σημαία του Μπαχρέιν.

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστό, σωστότατο το άρθρο σας. Όντως η (μεγαλο)φοροδιαφυγή είναι η λυδία λίθος της χρεοκοπίας της χώρας μας. Και, όντως, είναι ο εχθρός Νο 1 της νεοφιολελεύθερης ιδεολογίας και των κρατών που ηγεμονεύουν τον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία κλπ.). Κράτη που έχουν θεσπίσει το αδίκημα ως ιδιώνυμο ! Στη Γερμανία, μάλιστα, η θέσπιση έχει γίνει εδώ και 99 χρόνια. Το 1919 ! Μία μόνο παρατήρηση – ερώτηση: Γράφεται: «Πρέπει όμως να βρει τον τρόπο στο άλλο κράτος για να μην φορολογηθεί διπλά εκεί». Εξ όσων γνωρίζω ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ είναι η κατάθεση του εκκαθαριστικού της εδώ εφορίας του. Από τη στιγμή που δεν δηλώνει έσοδα δεν έχει και φορολόγηση. Συνεπώς ΔΕΝ υπάρχει έκπτωση που να εμπίπτει στις διατάξεις της διακρατικής σύμβασης περί αποφυγής διπλής φορολόγησης. Αλλά πως εξυπηρετούνται οι δόσεις των δανείων από άτομο που δεν δηλώνει εισόδημα; Απλό ερώτημα από την ΑΑΔΕ. Ακόμη κι αν μπορεί να εξυπηρετήσει και τα ιδιωτικά δίδακτρα ο παππούς; Δικαιολογείται από το εισόδημά του, αν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις του και το ποσοστό διαβίωσής του; Και, τέλος: Ο εν λόγω ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στο Dubai; OXI. Συνεπώς, πως συντηρεί τη ζωή του, τις Μπέντλεϊ του, τα γιώτ του κλπ. ; Μήπως κάτι λείπει από το άρθρο σας;

  2. Αν στην Ελλάδα υπήρχε λογική φορολόγηση, τότε δεν θα είχε λόγο ο ΒΠ να κάνει όλη αυτήν τη “μανούβρα”. Με αυτή τη “ληστεία” του Κράτους, καλά κάνει ο ΒΠ.

  3. Λαθοι απο την αρχη μεχρι το τελος.
    Καταρχας η Ελλαδα δεν σε αναγνωριζει σαν κατοικο εξωτερικου αν η χωρα που διαμενεις εχει 60% λιγοτερη φορολογιση απο την Ελλαδα.
    Οποτε ολες οι χωρες που αναφερετε ειναι λαθος.
    Απο εκει και περα αν ο ΒΠ ζει περισσοτερες απο 183 μερες σε αλλη χωρα φυσικα και θα πληρωσει τους φορους του εκει.
    Αυτο μας ελειπε να φορολογει η Ελλαδα και τους τουριστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ