Cherchez la Femme στο τρίγωνο Κυβέρνησης-ΣΕΒ και ΣΒΕΕ

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Σε όλα τα μεγάλα εγκλήματα της ιστορίας, οι ντετέκτιβ ξεκινούν την έρευνα για τον εντοπισμό του ενόχου αναζητώντας το …Χρήμα, το Πάθος και στο τέλος …μια Γυναίκα.

Στην ταραγμένη σχέση της Κυβέρνησης με την ηγεσία του ΣΕΒ, όλα ξεκινούν από μια γυναίκα, η διαδρομή είναι γεμάτη χρήμα και στο τέλος καταλήγουν πάλι σε μια άλλη γυναίκα.  Η ιστορία ξεκινά περίπου ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 2017, με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου.

Δεν είναι μυστικό ότι στα ενδότερα του ΣΕΒ υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων.

  • Άλλα είναι τα συμφέροντα π.χ. των βιομηχανιών που παράγουν Ενέργεια στην Ελλάδα και άλλα είναι τα συμφέροντα βιομηχανιών που καταναλώνουν Ενέργεια για να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Άλλα είναι τα συμφέροντα των μεταποιητικών επιχειρήσεων άλλες είναι οι προτεραιότητες μεγάλων επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες (π.χ. τουριστικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές κλπ).

Ανέκαθεν στην ιστορία του ΣΕΒ επικρατούσε μια σιωπηλή αξιοπρεπής ισορροπία. Οι συγκρούσεις προσώπων και εταιρειών σπάνια έβγαιναν στην επιφάνεια και στο φως της δημοσιότητας.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΒ από έναν παραδοσιακό βιομήχανο, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ενεπλάκη εκούσα-άκουσα και η Δικαιοσύνη.

Όπως συνήθως συμβαίνει στον ΣΕΒ, οι κόντρες και οι διαμάχες των μελών του διευθετήθηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και υποσχέσεις. Η προσπάθεια της κυρίας Θάνου δεν ευοδώθηκε.

Όταν η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η δικαστική περιπέτεια δεν μπορούσε να ανακόψει τον δρόμο του Ευάγγελου Μυτιληναίου, αποφάσισε να ακολουθήσει την γνωστή στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε».

Αποφάσισε να στηρίξει την «βιομηχανική φράξια» του ΣΕΒ, την νεοσύστατη οργάνωση «Ελληνική Παραγωγή» που αποτελούσε μια πρωτοβουλία του βιομήχανου Μιχάλη Στασινόπουλου. Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι καταναλωτής Ενέργειας, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος παράγει Ενέργεια.

Λίγες εβδομάδες πριν από την γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η «Ελληνική Παραγωγή» με τα 53 μέλη της πραγματοποίησε τη δική της αυτόνομη γενική συνέλευση, στην οποία εντελώς συμπτωματικά τίμησε με την παρουσία του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ούτε κι αυτή η παρέμβαση απέδωσε καρπούς.

Τελικά η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 29 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής, επέλεξε για τα επόμενα 2 χρόνια να διατηρηθεί στην Προεδρία ο «διπλωματικός» Θεόδωρος Φέσσας από τον χώρο της Πληροφορικής  αλλά να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Σ΄ εκείνη τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας, επίσημος προσκεκλημένος, στο Μέγαρο Μουσικής, αφού εισέπραξε τα ολόθερμα «συγχαρητήρια» του προέδρου Θεόδωρου Φέσσα γιατί «βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια», ανέλυσε την «καθοριστική συμβολή του ΣΕΒ» στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Οι εποχές με τα χαμόγελα και τα «συγχαρητήρια, κύριε πρωθυπουργέ, για την έξοδο από τα μνημόνια» πέρασαν γρήγορα. Ξεχάστηκαν γρηγορότερα.

Οι σχέσεις του ΣΕΒ με την κυβέρνηση περνούν και πάλι κρίση.

Όπως πάντα όταν οι σχέσεις χαλούν, αιτία είναι μια γυναίκα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, «πέτρα του σκανδάλου» ήταν η Βορειοελλαδίτισα, «αριστερή» υπουργός Εργασίας Ευτυχία Αχτσιόγλου που αναζητά τις δικές της δυνάμεις στήριξης ενόψει των επόμενων εκλογών.

Η κυρία Αχτσιόγλου αποφάσισε να μπει σφήνα ανάμεσα στις σχέσεις των Βορείων και Νοτίων Βιομηχάνων.

.         Με ειδική τροπολογία σ’ ένα δήθεν φιλεργατικό νομοσχέδιο ο κυρία Έφη Αχτσιόγλου ανακήρυξε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος «κοινωνικό εταίρο» με τα αντίστοιχα φυσικά προνόμια χρηματοδότησης και συμμετοχής σε κοινοτικά κονδύλια.

Παραδόξως, οι πρώτοι που αντέδρασαν στην πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας κυρίας Αχτσιόγλου ήταν οι ..ίδιοι οι εργαζόμενοι…

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει :

·         «Δεν γνωρίζουμε –αν και βάσιμα υποψιαζόμαστε– προϊόν τι είδους συναλλαγής, διευθετήσεων και κυβερνητικών προσδοκιών αποτελεί το πρωτοφανές “δώρο-ρουσφέτι” των κυβερνώντων προς μια περιφερειακή εργοδοτική οργάνωση. Αυτό που σίγουρα όμως γνωρίζουμε είναι ότι με τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζεται και ουσιαστικά ακυρώνεται η ευρωπαϊκή ιδέα και πρακτική των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα ύποπτο και πονηρό “νεύμα-σήμα” των κυβερνώντων προς άλλες κλαδικές ή περιφερειακές εργοδοτικές οργανώσεις ότι μπορεί να προσβλέπουν στην αναβάθμισή τους σε κοινωνικούς εταίρους αρκεί να είναι αρεστοί και πειθήνιοι στα κυβερνητικά κελεύσματα».

Πριν λίγες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας, επίσημος προσκεκλημένος στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, στο ασφαλές περιβάλλον του ξενοδοχείου «Hyatt», κοντά στο αεροδρόμιο και μακριά από τους διαδηλωτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναρωτιόταν «ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί ο ΣΕΒ» και εκθείαζε την «εποικοδομητική στάση» των μελών του ΣΒΒΕ.

·         Με βάση την κείμενη νομοθεσία οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και τις αναγνωριζόμενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης οργανώσεις εργοδοτών ή πανελλήνιας εμβέλειας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ICAP, οι βιομηχανίες μέλη του ΣΕΒ πραγματοποιούν στο σύνολο της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας το 56,5% των πωλήσεων, το 65% της κερδοφορίας, και διαθέτουν το 54% του συνολικού βιομηχανικού ενεργητικού.

Αντίστοιχα, οι επιδόσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος –εκ των οποίων τα μέλη του ΣΒΒΕ αποτελούν προφανώς υποσύνολο- είναι 12,2%, 12,5% και 11,5%.

Στην πραγματικότητα ο ΣΕΒ εκπροσωπεί ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής βιομηχανικής δραστηριότητας.

Πέραν των βιομηχανιών μελών του -που καταγράφουν τις παραπάνω επιδόσεις -έχει ως μέλη 5 περιφερειακούς και 19 κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους με διασπορά επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, διαθέτει πολλά κοινά μέλη με τον ΣΒΒΕ, κάποια εκ των οποίων συμμετέχουν και στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ο Αλέξης Τσίπρας έτρεχε να κόψει κορδέλες στα εγκαίνια της μεγάλης επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ του Παπαστράτου (μέλος του ΣΕΒ) και δεν παρέλειπε να φωτογραφηθεί σε κάθε ευκαιρία με κορυφαίους επιχειρηματίες όπως ο Μυτιληναίος, ο Παπαλεξόπουλος, ο Στασινόπουλος (μέλη του ΣΕΒ), αλλά και τον Οδυσσέα Αθανασίου, που περιμένει υπομονετικά να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

·         Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται στην προσφιλή του τακτική να χρησιμοποιεί πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις για να πετύχει βραχυπρόθεσμους στόχους και κατόπιν να τα θυσιάζει όλα μαζί στον βωμό της διατήρησής του στην εξουσία.

·         Η συμμαχία με τον ΣΕΒ ήταν αναγκαία για να κλείσει η 4η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Χωρίς την επίνευση του κορυφαίου εργοδοτικού φορέα, ούτε οι θεσμοί ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πίστευαν την υπόσχεση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.

Ο ξαφνικός έρωτας  της κυρίας Αχτσιόγλου με τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας εξυπηρετεί τον βραχυπρόθεσμο στόχο του Αλέξη Τσίπρα για μια «λαμπρή τελετή επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας» στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια των υψηλών εξ Αμερικής καλεσμένων του.

Ταυτόχρονα, πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΒΒΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά από τους απλούς πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι νιώθουν προδομένοι και απογοητευμένοι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Απελπισμένος ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης -διανύει την τρίτη κατά σειρά θητεία του στον Σύνδεσμο με ειδική τροποποίηση του καταστατικού- δίνει καθημερινά συνεντεύξεις προσπαθώντας να «ξεμαρκαριστεί» και να αποστασιοποιηθεί από την ανυπόκριτη και προφανή προσπάθεια των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου να διχάσουν την επιχειρηματική κοινότητα, για να χτίσουν το απαραίτητο «αριστερό προφίλ» του πρωθυπουργού εν όψει της «επιστροφής στην κανονικότητα» της μεταμνημονιακής εποχής.

Κάποιοι συσχετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ρήξη με τον ΣΕΒ, με την προσπάθεια να προκαλέσουν ρήγμα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Άλλοι εκτιμούν πως συνδέεται με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περιορίσει το πολιτικό κόστος που έχει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία για το ονοματολογικό, ικανοποίησε ένα αίτημα που προωθούσε εδώ και χρόνια μια ομάδα μελών του ΣΒΒΕ.

Προφανώς απ’ όλη αυτή την ιστορία, κερδισμένοι βγήκαν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας. H στρατηγική του ΣΒΒΕ είναι να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, κάτι που ήδη συμβαίνει σε επίπεδο ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ