Ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και οι Έλληνες θα δουν τώρα ότι άξιζαν οι κόποι τους, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου αυστριακού πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, αφιερωμένη αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα, η οποία έχει και πάλι την ελευθερία να διαμορφώνει η ίδια την πολιτική της, ότι τώρα υπάρχει πάλι ανάπτυξη, ότι η ανεργία μειώνεται — παρόλο που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή — ενώ παρατηρεί πως οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχε ήδη πριν από την έναρξη του προγράμματος το 2010.

Κατά την άποψή του, δεν ήταν η πολιτική λιτότητας που οδήγησε στην κρίση, αλλά αντίθετα η κρίση κατέστησε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες, όπως σημειώνει, η κρίση θα ήταν ακόμη χειρότερη.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη, τα οποία δεν μπορούν να αποφευχθούν, όταν κανείς αναπτύσσει τελείως νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει άγνωστες έως τώρα προκλήσεις. Στην αρχή της κρίσης, μεταξύ 2008 και 2009, υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος και αργότερα χάσαμε χρόνο όταν έπρεπε να αναπτύξουμε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που χρηματοδοτείται από τα δάνεια, κατέστη λειτουργικός από το 2011 και μετά, εάν είχε λειτουργήσει νωρίτερα η κρίση θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ακόμη καλύτερα» επισημαίνει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπενθυμίζει πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε δραστικά κάθε μορφή ενός Grexit, μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «που δεν θα ήταν μόνον μία τεράστια ζημία για την Ελλάδα, αλλά ένας κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έχοντας τελείως απρόβλεπτες συνέπειες και ίσως αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης».

Όπως αναφέρει, προσωπικά αγωνίστηκε εναντίον ενός Grexit και δεν ήταν μεταξύ εκείνων που υποδαύλισαν έναν τέτοιο κίνδυνο, όπως συνέβη, κατά την άποψή του, με τον Γερμανό πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως παρατηρεί ο κ. Μοσκοβισί, το 2015 αντέδρασε πολύ επιθετικά, όταν δεν απέκλειε πλέον κατηγορηματικά ένα Grexit και επίκειτο μία καταστροφή και βιώνονταν έντονες και δραματικές στιγμές.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ήθελε ένα Grexit, αλλά πως εκείνος είχε προχωρήσει πολύ, εξαιτίας του θυμού του απέναντι στον τότε Έλληνα ομόλογό του , τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημειώνει πως οι Έλληνες διαπραγματεύτηκαν πάντα σκληρά για τις θέσεις τους και γι’ αυτό, την 21 η Ιουνίου, όταν τελικά συμφωνήθηκε το τέλος του προγράμματος βοήθειας, οι Έλληνες πολιτικοί αποκόμισαν ευρύτατες παραχωρήσεις υπέρ της χώρας τους.

Αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως όχι μόνον θα παραταθεί η αποπληρωμή του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκτιμά, ότι, επιπλέον, για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τόκους μέχρι το 2032, γεγονός που προσφέρει, όπως λέει, αποφασιστικό δημοσιονομικό περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιθώρια για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις, και, κατά την άποψή του, αυτή η συμφωνία της 21ης Ιουνίου ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ