Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ μηδενίζουν η μία μετά την άλλη την εξάρτησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας. Με την είσπραξη της τελευταίας δόσης των 15 δις Ευρώ, τα δημόσια ταμεία διαθέτουν πλέον όση ρευστότητα μπορούν να διαχειριστούν για τα επόμενα 5 χρόνια.
H Eλλάδα σε λίγες μέρες «βγαίνει από τα Μνημόνια», γιορτάζει την «απελευθέρωση» και επιστρέφει στην «κανονικότητα».
Κι όμως. Τα capital control, οι έλεγχοι στην ροή και την κίνηση κεφαλαίων που ήδη συμπληρώνουν 37 μήνες ζωής, περισσότερα από 3 χρόνια, δεν αίρονται.
- Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα ζει σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, για τους επόμενους 16 τουλάχιστον μήνες.
Προφανώς η αιτία για την παράταση των capital control δεν είναι τραπεζική.
Κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι μπορούν να «ελέγχουν» καλύτερα την οικονομία στην Ελλάδα όταν οι κινήσεις στη ροή κεφαλαίων βρίσκονται ακόμη υπό «κρατικό» έλεγχο.
Αισθάνονται πιο ασφαλείς, αισθάνονται περισσότερο «κυρίαρχοι» μέσα στο βαλτώδες επιχειρηματικό σκηνικό, των «κόκκινων δανείων» , της εξωπραγματικής υπερ-φορολόγησης και των μειωμένων προσδοκιών.
Οι μόνοι που δεν ανησυχούν, από την παράταση των capital control στην Ελλάδα είναι οι ξένοι επιχειρηματίες, οι διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού και οι πολυεθνικοί όμιλοι που διατηρούν θυγατρικές στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικές θυγατρικές ξένων ομίλων, όσο διαρκούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, μπορούν να κερδίζουν μερίδια αγοράς, να «σβήνουν» τον «εγχώριο ανταγωνισμό», να τιμολογούν καλύτερα, να διαφημίζονται περισσότερο και να «διώχνουν» ελληνικές εταιρείες αφού χρηματοδοτούνται χωρίς όριο και χωρίς προβλήματα από τις μητρικές τους εκτός Ελλάδος.
Η Κυπριακή κυβέρνηση, προτού καν βγει στις αγορές, προτού σημάνει με φανφάρες το «τέλος των Μνημονίων», φρόντισε πρώτα απ’ όλα και κυρίαρχα να επαναφέρει την ισορροπία στον εγχώριο ανταγωνισμό, αίροντας με μία απόφαση -κόντρα στις «συμβουλές των θεσμών»- τους ελέγχους στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
Στην Κύπρο τα capital controls εφαρμόστηκαν για δύο χρόνια. Επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου του 2013 και αποσύρθηκαν στις 6 Απριλίου του 2015.
Στην Ελλάδα, οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2019, εφόσον βεβαίως παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση μέχρι τότε.
Είναι σίγουρο ότι το πρώτο μέτρο που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι η άρση των capital control.
Είναι θέμα αξιοπιστίας και «έξωθεν καλής μαρτυρίας». Είναι θέμα ουσίας στη λειτουργία του καπιταλισμού. Η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, την μοναδική διέξοδο για την ανάπτυξη και την ευημερία…
Παντού δυστυχώς ανθελληνικές ενέργειες….