Πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα αναμένεται να λειτουργήσει η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (EPA) Ε.Ε. – Ιαπωνίας, που υπεγράφη στις 17/7 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές 2019, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκυο.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου η ιαπωνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τροφίμων και ποτών από την ΕΕ. Αναμένεται η εν λόγω συμφωνία να επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στις ελληνικές εξαγωγές στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων:

– Κονσέρβες φρούτων

– Οίνος

– Τυρί

– Προϊόντα σοκολάτας

– Ζυμαρικά

Αναλυτικά:

Κονσέρβες φρούτων: Σήμερα ο δασμός κυμαίνεται από 12%-15% και θα μηδενισθεί εντός 6ετίας. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017, αθροιστικά για τις διάφορες κατηγορίες φρούτων, σε 7,6 εκατ. ευρώ.

Οίνος: Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο δασμός είναι σήμερα από 15% και πάνω. Στη Συμφωνία προβλέπεται μηδενισμός του δασμού από την πρώτη ημέρα ισχύος της. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν το 2017 σε 600 χιλ. ευρώ, τρεις φορές πάνω σε σχέση με την αξία των ελληνικών εξαγωγών τέσσερα χρόνια πριν.

Τυρί: Ο δασμός σήμερα είναι 29,8%, ενώ η συμφωνία προβλέπει παροχή προστασίας στη φέτα. Το 2017 οι εξαγωγές τυριών ανήλθαν σε 262 χιλ. ευρώ και αφορούσαν κατά 90% φέτα.

Προϊόντα σοκολάτας: Σήμερα ο δασμός είναι 29,8% ενώ η Συμφωνία προβλέπει τον σταδιακό μηδενισμό του σε βάθος 10ετίας.

Ζυμαρικά: Ο σημερινός δασμός 30 γεν/κιλό θα μηδενισθεί σε βάθος 10ετίας. Πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ.

Η γενικότερη μείωση δασμών αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες με το σημερινό καθεστώς επιβάλλονται δασμοί εισαγωγής όσο και άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα υποδήματα (δασμός 27%, 10ετής περίοδος μηδενισμού δασμών), τσιγάρα (16%, 10ετής περίοδος), κοσμήματα (5,2%), δίχτυα (5,3%), κ.λ.π.

Σημειώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα δεν προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά από την Ιαπωνία ή από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο κρασί, η Χιλή με δασμό 2% και η Αυστραλία με δασμό 7,8% είχαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών προϊόντων, το οποίο τώρα όχι μόνον εξαλείφεται αλλά μάλιστα ο δασμός για αυτές τις χώρες διατηρείται ενώ για τα προϊόντα Ε.Ε. μηδενίζεται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ