Νέο καθεστώς στην εισαγωγή και κυκλοφορία γαλακτοκομικών προϊόντων και χυμών επιβάλλεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που απαιτεί την προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη χώρα, στα νέα στάνταρντς.

Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου των ΗΑΕ (κείμενα των οποίων προς το παρόν είναι διαθέσιμα μόνον στην αραβική), επιβάλλεται νέο καθεστώς στην εισαγωγή και κυκλοφορία γαλακτοκομικών προϊόντων και χυμών, που εφεξής εντάσσονται στις κατηγορίες προϊόντων για τα οποία η αρμόδια Εμιρατινή Αρχή Τυποποίησης και Μετρολογίας (ESMA) προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις/πιστοποίηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ντουμπάι, ισχύουν τα παρακάτω:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Προβλέπεται υποχρεωτικά η έκδοση Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης (Conformity Certificate), σύμφωνα με το Εμιρατινό Σύστημα Πιστοποίησης Συμμόρφωσης (Emirates Conformity Assessment System-ECAS). Εν λόγω προϊόντα θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την σήμανση Emirates Quality Mark, η οποία έως πρότινος ήταν υποχρεωτική μόνο για το νερό.

Εξαιρούνται ιατρικά προϊόντα και ειδικές κατηγορίες, όπως: βρεφικά γάλατα και λοιπά βρεφικά είδη διατροφής, πρώτες ύλες, καθώς και το ιρανικό γάλα. Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία και τα απαραίτητα πιστοποιητικά έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο:

http://www.esma.gov.ae/en-us/Services/Pages/Products/Issuance-of–License-to-use-EmiratesQuality-mark-(EQM)-for–Milk-and-dairy-products,-According-to-the-health-and-safety-re.aspx.

Χυμοί φρούτων: Προβλέπεται υποχρεωτικά πιστοποίηση από την ESMA για συμμόρφωση με τα εγκεκριμένα πρότυπα, καθώς και σήμανση των προϊόντων σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις, σεβόμενη τα δημόσια ήθη και τις ισλαμικές αξίες. Εξαιρούνται μόνο προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή/επανεξαγωγή.

Περισσότερα: http://www.esma.gov.ae/enus/Services/Pages/Products/Issuance-of-License-to-use-Emirates-Quality-mark-(EQM)-for-Juicesand-beverages,-According-to-the-health-and-safety-require.aspx.

Το κόστος της εν λόγω πιστοποίησης (τριετούς ισχύος) για κάθε εμπορικό σήμα/εργοστάσιο/τύπο/κατηγορία προϊόντος ανέρχεται σε 18.500 ντίρχαμ (περίπου 4.400 ευρώ).

Επιπλέον και για τις δύο ανωτέρω κατηγορίες προϊόντων προβλέπεται υποχρεωτικά η έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης «προϊόντων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα» (Food Contact Materials).

Λεπτομέρειες για την διαδικασία πιστοποίησης, τα απαιτούμενα παραστατικά, τέλη, κλπ, διαθέσιμα στον σύνδεσμο: http://www.esma.gov.ae/en-us/Services/Pages/Products/Issuance-of-conformity-certificate-for–FoodContact-Materials.aspx.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών (ΔΚ 02 ΣΟ) στα ΗΑΕ, κατά το 2017, ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ (έναντι 2,4 εκ. ευρώ το 2016). Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές χυμών φρούτων (ΔΚ 2009 ΣΟ) ανήλθαν το 2017 σε 190 χιλ. ευρώ (έναντι 140 χιλ. το 2016).

Σημειώνεται, πάντως, ότι ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και γαλακτοκομικά (κυρίως γιαούρτια και φέτα) διακινούνται στα ΗΑΕ και μέσω των δικτύων πώλησης από άλλες γειτονικές χώρες, όπως από Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ