του Ιωάννη Ρούκα*

Με αφορμή την 83η ΔΕΘ, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών, όπως φαίνεται, με τιμώμενη Χώρα μάλιστα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ίσως είναι καλό να θυμηθούμε κάποια πράγματα από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν.

Σχετικά με το επιχείρημα του Πρωθυπουργού για να μας ημι-χρυσώσει το χάπι, ειδικά εμάς τους Μακεδόνες, ότι με το πρόβλημα που «έλυσε» με το όνομα της γειτονικής χώρας, θα γίνουμε σαν Θεσσαλονίκη, πόλος έλξης επενδύσεων και θα επεκταθούμε στην ευρύτερη ενδοχώρα, θα ήθελα να ενημερώσω ότι είμαστε η Πρωτεύουσα των Βαλκανίων όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά και ουσιαστικά και οικονομικά.

Πριν λίγα χρόνια, σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και στην Τουρκία, ελληνικές τράπεζες ήλεγχαν το τραπεζικό σύστημα αυτών των χωρών.

Άνοιγαν καταστήματα, χορηγούσαν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, διαχειρίζονταν τα κονδύλια της ΕΕ στις υλοποιήσεις Προγραμμάτων, απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι τηλεπικοινωνίες επίσης ήταν κάτω από τον δικό μας έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς και σημαντικό κομμάτι της ενέργειας μέσα από τα ΕΛΠΕ. Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις είχαν ιδρύσει μονάδες παραγωγής εκεί, απασχολώντας εργαζόμενους.

Μεγάλες ελληνικές αλυσίδες λιανεμπορίου επίσης λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα εκεί. Και όλα αυτά, ενώ ακόμα, η γειτονική μας χώρα λεγόταν FYROM και ήταν σε εκκρεμότητα τα ζητήματα μαζί της.

Από τότε βέβαια, πουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες εκεί, έγινε ουσιαστική οπισθοχώρηση μέσα στα σύνορα μας, όπως και αρκετές από τις άλλες επενδύσεις.

Στα Σκόπια όμως, ακόμα έχουμε πολύ σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ τους, του εργατικού προσωπικού και άλλων Τομεων. Με άλλα λόγια θέλω να πω ότι προσωπικά θεωρώ πολύ μεγάλο το τίμημα του ονόματος της Μακεδονίας μας με αντάλλαγμα την ακόμα υποσχόμενη διείσδυση μας στα Βαλκάνια.

Μια διείσδυση που την είχαμε πετύχει, ΧΩΡΙΣ να παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας. Και αυτό τον παραδώσαμε τώρα.

Τις επενδύσεις και τα οφέλη, ΘΑ τα δούμε.

Εγώ εύχομαι να τα δούμε. Και θα τα δούμε λόγω της ικανότητας του ελληνικού επιχειρείν να επεκτείνεται, να αναπτύσσεται να μεγαλουργεί όταν δίνονται οι ευκαιρίες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Σίγουρα πάντως δεν είναι απαραίτητο να έχουμε παραδώσει κάτι τόσο πολύτιμο όσο η Μακεδονία μας.

{Ο Ιωάννης Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος ΕΙΟΔ ΕΕΔΕ Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ