Μεθυσμένοι από την επιτυχία της «ολοκλήρωσης των μνημονίων» και την απροσδόκητη ανοχή που δείχνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών,  οι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται καθημερινά σε ρεσιτάλ υποσχέσεων και «ειδικών ρυθμίσεων», που βυθίζουν ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στον βάλτο της ανυποληψίας.

Στις αγορές, οι αναλυτές δεν φείδονται προειδοποιήσεων και αρνητικών σχολίων. Η παροχολογία Τσίπρα αντιμετωπίζεται με προφανή σκεπτικισμό και δεν είναι τυχαίο ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 4,5% και το Χρηματιστήριο εγκατέλειψε ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σε πλήρη απαξίωση.

Ήδη οι διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών οίκων επικοινωνούν με Έλληνες δημοσιογράφους και πολιτικούς, ρωτώντας με αυθεντική αγωνία να μάθουν το ακριβές περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας το ερχόμενο Σάββατο και της συνέντευξης την Κυριακή.

  • Περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη την ενδεχόμενη πολιτικάντικη υπερβολή της πρωθυπουργικής ομιλίας, για να πυροβολήσουν με μαζικές πωλήσεις τη Δευτέρα…

Προεξοφλούν τα πλεονάσματα του… 2020 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τους Έλληνες για το πολιτικό αφήγημα της «εξόδου από τα μνημόνια», τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν διστάζουν να προεξοφλήσουν ακόμη και τα… μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020 για να διογκώσουν το πακέτο της προεκλογικής παροχολογίας που θα ανακοινωθεί με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Γι’ αυτό δεν διστάζουν να μιλήσουν για «πρόγραμμα τετραετίας», το οποίο θα ξετυλίξει ο πρωθυπουργός, από τα πολύ άμεσα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 αλλά και «μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύσουν το 2020»…

  • Στις Βρυξέλλες, ειδικά στην απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τηρούν σιωπηρά υποστηρικτική στάση γιατί ουδείς τολμά να χαλάσει το προεκλογικό κλίμα, εν όψει των εξαιρετικά δυσοίωνων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εκλογών του Μαΐου 2019.
  • Το ΔΝΤ προειδοποιεί -όχι την Κομισιόν αλλά- τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ότι μόλις πριν από 2 μήνες έχουν βάλει την υπογραφή -αλλά και τα λεφτά των ψηφοφόρων τους- σ’ ένα φιλόδοξο και αυστηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, που σήμερα η κυβέρνησή της θέλει να αναιρέσει και να καταργήσει, με την πρώτη πολιτική ευκαιρία που της προσφέρθηκε.

Οι επόμενοι 8 μήνες μέχρι τον Μάιο του 2019 είναι προφανές ότι θα κυλήσουν μέσα σ’ ένα κλίμα ακραίας πόλωσης, με απειλές δικαστικών διώξεων και τυφλών αμετροεπών υποσχέσεων.

  • Το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση ήδη υπολειτουργούν.
  • Οι αγορές ήδη μας τιμωρούν.

Αυτό δεν είναι κλίμα για να υπάρξει οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται γιατί μειώνονται οι επενδύσεις, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση. Η οικονομία ακόμη παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη στις ορέξεις κάθε κερδοσκόπου.

Ελλάδα όπως Τουρκία; 

Από την ημέρα που «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια», οι αγορές έχουν κατατάξει την ελληνική οικονομία στην ίδια κατηγορία με την Αργεντινή και την Τουρκία. Δεν την εμπιστεύονται. Δεν καταδέχονται, όχι να επενδύσουν αλλά ούτε και να τη δανείσουν με επιτόκια 5% σε σταθερό νόμισμα, το ευρώ.

  • Η εμμονική άρνηση της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη χρήση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, όπως προβλέπεται για όλες τις μεταμνημονιακές οικονομίες, σήμερα εκθέτει τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας με την έκδοση ενός ομολόγου, που σε τελευταία ανάλυση μπορεί να μη χρειάζεται.

Το risk premium της χώρας έχει ήδη εκτιναχθεί σε επίπεδα που απαγορεύει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι μόνον να δανειστούν αλλά ακόμη και να ολοκληρώσουν προσχεδιασμένες συμφωνίες.

Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να υπογράψει ένα συμβόλαιο μακροχρόνιας συνεργασίας όταν το προεξοφλητικό επιτόκιο στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 2010; 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ