Της Βικτώρια Μακρή

Στα πλαίσια κύκλου θεματικών συζητήσεων διοργανώθηκε την Τρίτη στο ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για την πορεία και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας αλλά και για τα σύγχρονα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κεντρικό ομιλητή τον Οικονομολόγο, Κωνσταντίνο Μαύρο.

«Αυτήν την περίοδο διανύουμε την 4η Βιομηχανική επανάσταση. Αν κάποιος το αγνοήσει νομίζω ότι είναι τελειωμένος υπαρξιακά» δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του.

Πλήθος νέων, φοιτητών, νεοφυών επιχειρήσεων και εργαζόμενων Ελλήνων των Βρυξελλών παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση επί των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων με τον κ. Μαύρο για την ελληνικές και παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Ο κ. Μαύρος μίλησε για την τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αν και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, παραμένει ασθενική και εκτός αγορών. Κύρια προβλήματα αποτελούν το ασφαλιστικό, η υπερφορολόγηση και η διαδικασία και οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης.

 ”Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις” υπογράμμισε. Παρόλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πώς τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Funds) θα δώσουν επιπρόσθετες δυνατότητες στην ελληνική οικονομία καθώς και για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας στον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εξελίξεις είναι ήδη ραγδαίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος είναι οικονομολόγος, εταίρος σε κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για νέες επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι κάτοχος MSc Finance από το Imperial College London και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία προγράμματα μετεκπαίδευσης στο Harvard Business School. Έχει εργασθεί σε υψηλές θέσεις ευθύνης και κατέχει σημαντική εμπειρία, σε διεθνές επίπεδο, στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, καθώς και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης δεν δίστασε να απαντήσει σε ερωτήσεις του «Β» για την ελληνική οικονομία:

-Τι κίνητρα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα όσον αφορά τη φορολογία αλλά και γενικότερα στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων?

Ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να εξετάσει κανείς στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές πρώιμων σταδίων -σύμφωνα με μοντέλα που λειτουργούν σε πιο ώριμα οικοσυστήματα, π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία- κι άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως μετατρέψιμα δάνεια και αντίστοιχα εργαλεία κινήτρων που μπορούν να δίνονται πιο εύκολα στους εργαζόμενους, ώστε να είναι συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επανεξετασθεί το ύψος της φορολογίας για κέρδη από πνευματικά δικαιώματα. Ευρύτερα, το πλαίσιο που διέπει τον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ευέλικτο και ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οικοσυστήματα σε άλλες χώρες.

-Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα; Ποια η σημασία των επενδύσεων σε τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις? Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει νέες επενδύσεις;

Το επιχειρηματικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει και η τεχνολογία έρχεται να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα. Ήδη ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η σημασία της ενίσχυσης νέων εταιρειών υψηλής επίδρασης (high impact) με προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της τεχνολογίας που θα απασχολήσουν άτομα με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητες σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια είναι ένα σημαντικό στοίχημα για την Ελλάδα καθώς και μια πραγματική ευκαιρία με δεδομένη την ικανότητα του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ