Μπροστά στον κίνδυνο να δεχτεί μηνύσεις από ομολογιούχους βρίσκεται η κυβέρνηση της Βρετανίας σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στον αναχρονισμένο δείκτη πληθωρισμού που χρησιμοποιείται για υπολογισμό των πληρωμών.

Αυτό τονίζει ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Ben Broadbent, ο οποίος μιλώντας σε βουλευτές, υπογράμμισε ότι ο δείκτης τιμών λιανικής (RPI), που εισήχθη αρχικά το 1947, δεν είναι πλέον αξιόπιστος οδηγός για τον πληθωρισμό και υπερεκτιμά το πραγματικό ποσοστό αύξησης των τιμών που καταγράφεται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI).

Αλλά ο RPI συνεχίζει να χρησιμοποιείται για τον καθορισμό πληρωμής τόκων για τα νέα κρατικά ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με το δείκτη, τα μαθητικά δάνεια και για τις εμπορικές συμβάσεις στη σιδηροδρομική βιομηχανία και σε ορισμένες ιδιωτικές συντάξεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο διοικητής της BoE, Mark Carney, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον RPI για τα επόμενα 7-10 χρόνια, υπέρ μιας μέτρησης όπως ο CPI.

Σύμφωνα με την δηλώσεις του Broadbent, η μείωση του κόστους του υφιστάμενου αποθέματος κυβερνητικού δανεισμού συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό με τον επαναπροσδιορισμό του RPI ώστε να έρθει πιο κοντά με τον CPI, θα αποτελούσε ένα ακανθώδες νομικό ζήτημα και πολιτικό πρόβλημα.

“Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό έργο για την κυβέρνηση, εάν επιλέξει να ασχοληθεί με αυτό”, ανέφερε στην επιτροπή της Βουλής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ