Tώρα ξέρουμε γιατί “διέρρευσε” η πρόταση Στουρνάρα για τα “κόκκινα δάνεια”

0

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ υπό τον Σπύρο Παντελιά προετοίμαζαν την πρόταση τους για την αξιοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας με στόχο τη θεαματική μείωση των “κόκκινων δανείων” από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εδώ και πολλούς μήνες.

Προφανώς είχαν ενημερώσει και συνεργαστεί στενά με την ΕΚΤ και τον SSM, φυσικά ενημέρωσαν και την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς.

Στόχος ήταν να περιληφθεί το Σχέδιο,  στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδα που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες.

Ξαφνικά, το σχέδιο “διέρρευσε” στο αξιόπιστο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Τα στελέχη και η διοίκηση της ΤτΕ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι η “διαρροή” δεν έγινε από την οδό Πανεπιστημίου, απλά και μόνο γιατί πρώτα έπρεπε να ενημερωθούν και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής με τις  διοικήσεις των τραπεζών.

Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο παρουσίασε την είδηση το Bloomberg. δείχνει ότι -αν μη τι άλλο- υπήρξε “επίσημη επιβεβαίωση” από “ανώτατη κυβερνητική πηγή”.

Με την ανακοίνωση – σοκ της αφαίρεσης 3 τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη  MSCI Greece Standard INDEX που συεπάγεται βίαιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στο Χρηματιστήριο  της Αθήνας, γίνεται κατανοητό γιατι το Σχέδιο Στουρνάρα “διέρρευσε” από την πλατεία Συντάγματος και όχι από την οδό Πανεπιστημίου, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του  ΜSCI. Αυτά που συνέβησαν χθες το μεσημέρι στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σε συνδυασμό με αυτά που θα συμβούν σήμερα και τις επόμενες μέρες, δίνουν μια πρώτη εξήγηση…

Επί της ουσίας:

Η νέα πρόταση προσπαθεί να αξιοποιήσει τον «αέρα» που προσφέρει η αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών και να τη μετατρέψει σε συγκεκριμένα ποσά κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη ραγδαία μείωση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Συγκεκριμένα: Οι μελλοντικές φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου μεταφέρονται στο μετοχικό κεφάλαιο μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV), η οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα, ονομαστικής αξίας περίπου 42 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

  • Όπως δήλωσε στο «Β» κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, το σχέδιο είναι απολύτως εθελοντικό για τις τράπεζες, αλλά «για να λειτουργήσει, πρέπει να εφαρμοστεί ταυτόχρονα απ’ όλες τις συστημικές τράπεζες. Ή όλες ή καμιά».
  • Η κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει την πρόταση Στουρνάρα με το δικό της νομοθέτημα για το «σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας», το οποίο φυσικά δεν θα είναι τόσο «γενναιόδωρο», ούτε θα καλύπτει την πρώτη κατοικία όπως ο νόμος ν. 3869/2010, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
  • Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός SSMέχει απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια και ανοίγματα κατά περίπου 60% μέχρι τα τέλη του 2021. Για να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει να διατεθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχουν δοθεί ώς σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έχει δείξει την προτίμησή του σ’ ένα άλλο, περισσότερο «κρατικίστικο», σχέδιο, που στηρίζεται σε μια ιταλική ιδέα, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα εγγυάται τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες. Η κρατική εγγύηση ωστόσο συνιστά αύξηση του χρέους, κάτι που για την Ελλάδα είναι αδύνατο να συμβεί, ενώ η Ιταλία προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Αντιθέτως, με βάση την πρόταση της ΤτΕ, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία στο συγκεκριμένο «Όχημα Ειδικού Σκοπού», το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους τραπεζίτες.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους. Εχουν δοθεί ως απαιτήσεις έναντι του κράτους για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σήμερα ο αναβαλλόμενος φόρος εκτιμάται σε 21,2 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών είναι 27,8 δισ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ