Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να υπάρξει παράταση της ισχύος του Ν. Κατσέλη. Η Έκθεση προόδου της Κομισιόν το κάνει σαφές, καθώς βάζει μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να τύχουν προστασίας όσοι μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι.

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες προσαρμογές αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύντατων νοικοκυριών βάσει του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει την 1η Ιανουαρίου 2019, εξέλιξη που θα συνιστούσε σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του 2015.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ευρωπαική Επιτροπή, ενδεχόμενη προσαρμογή δεν πρέπει να εμποδίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Θα πρέπει να έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής, να συνδυάζεται με αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του κριτηρίου της αξίας του ακινήτου, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται κυρίως στους πιο οικονομικά ευάλωτους.

Όπως επίσης:

  • Δεν πρέπει να περιορίζει, αδικαιολόγητα, την ικανότητα των τραπεζών να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιπλέον
  • Θα πρέπει επίσης να εξαλείψει πρακτικές όπου γίνεται κακή χρήση του πλαισίου προστασίας και εμποδίζει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Να επισπευσθεί η εκδίκαση

Προθεσμία έως τα τέλη του 2021 έχουν οι αρχές προκειμένου να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με στόχο την εξάλειψη των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των αιτήσεων που εκκρεμούν
Σημειώνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους που διανύουμε, οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν από περίπου 157.000 σε περίπου 135.000. Επιπρόσθετα, υπήρξε δέσμευση στήριξης προς τις δικαστικές αρχές με προγράμματα χρηματοοικονομικής κατάρτισης (μέχρι το τέλος του 2018) στις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της Ελλάδας και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 για την υπόλοιπη χώρα, με στόχο να εξομαλυνθεί η διαδικασία μέσω του ελέγχου κατά πόσο οι αιτούντες ήταν φερέγγυοι ή όχι. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να δώσει λύση συγκεντρώνοντας δεδομένα ώστε να εντοπιστούν προβλήματα που εντοπίζονται σε δικαστήρια στα οποία οι υποθέσεις καθυστερούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ