Το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» επιχορηγεί επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 20.000€ έως 200.000 €.

Η δημόσια δαπάνη προϋπολογίσθηκε  στα 450 εκατ. ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη δράση από άποψης χρημάτων που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως 65%, κάτι που σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις υπαχθούν, θα μπορούν να λάβουν από 13.000 έως 130.000 ευρώ. Έμφαση δίνεται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό η ένταση της ενίσχυσης είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις άλλες.

Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, η επίσημη ανακοίνωση της δράσης αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα για την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και της αξιολόγησής τους, θα εφαρμοστεί η μέθοδος «first in – first out», με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να αξιολογούνται με την υποβολή τους και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να εντάσσονται άμεσα προς πληρωμή. Δηλαδή, δεν θα οριστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε αυτές (οι αιτήσεις) να αξιολογηθούν μαζικά και συγκριτικά και στο τέλος να ανακοινωθούν οι επιλαχόντες.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού και όποιος πληροί τις προϋποθέσεις θα εντάσσεται αμέσως. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώτος που υποβάλλει αίτηση θα κρίνεται θετικά, αλλά μόνο εάν συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 50 για το σύνολο των αντικειμενικών κριτηρίων.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Ως οn/οff κριτήριο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ορίζεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον Ετήσιες Μονάδες Μισθωτής Εργασίας (ΕΜΕ) το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου, να έχει κλείσει τουλάχιστον τρεις πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να διαθέτει τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, η εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής στο επενδυτικό σχέδιο, οι διακρίσεις – βραβεύσεις της επιχείρησης.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Δηλαδή οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες είναι οι εξής:

  1.  Δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού
  2.  Δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης – διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων
  3. Δαπάνες τεχνικών μελετών μηχανικού και συμβουλευτικών υπηρεσιών
  4. Δαπάνες μισθολογικού κόστους εργαζομένων (νέο προσωπικό) με την υποστήριξη από το ΕΚΤ (χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ).

Οι τομείς προτεραιότητας

Πέραν των κριτηρίων και των επιλέξιμων δαπανών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται -κατά προτεραιότητα- στους παρακάτω τομείς προτεραιότητας:

– Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Υλικά – Κατασκευές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάθε κατηγορία επιλέξιμων δαπανών επιδοτείται με διαφορετικό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50%.

Οι δαπάνες πιστοποίησης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες πιστοποίησης, οι οποίες μπορούν να αποτελούν και το 100% του μέγιστου επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ