Το sell-off που παρατηρήθηκε από τις αρχές Φεβρουαρίου στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων λόγω των εντεινόμενων προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πόσο ευαίσθητες είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όσον αφορά το ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς και τις δυνατότητες μετάδοσης συνεπειών σε ολόκληρο των κόσμο.

Αυτό περιγράφει η Moody’s σε σημερινό της report για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα επιτόκια παγκοσμίως θα αυξηθούν, επισημαίνει ο οίκος. Η Fed, η ΕΚΤ και η BoJ, οι οποίες έχουν τεράστια παρουσία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, πιθανότατα θα τερματίσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Οι υψηλές αποτιμήσεις, τουλάχιστον σε ορισμένες κατηγορίες assets, μπορεί να είναι αβάσιμες στο πλαίσιο της αύξησης των επιτοκίων και της απόσυρσης της παγκόσμιας ρευστότητας, όπως προειδοποιεί.

Η εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνει πιο δαπανηρή όταν θα αυξηθούν τα ονομαστικά επιτόκια, είτε πρόκειται για χρέος νοικοκυριών, εταιρικό χρέος ή κρατικό χρέος. Με τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων να έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές, οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των τιμών των assets θα είναι πιθανώς διαχειρίσιμη, ενώ αναμένεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού, και συνεπώς και των ονομαστικών επιτοκίων, θα περιοριστεί.

Από την άλλη, όπως προειδοποιεί η Moody΄s, υπάρχει κίνδυνος απρόβλεπτης αύξησης των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, κάτι που θα προκαλούσε την ταχεία επανεκτίμηση της κατάστασης των αγορών από τους επενδυτές.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η έλλειψη εργατικού δυναμικού μεταφραστεί σε ταχύτερες αυξήσεις μισθών και πληθωρισμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα μείνουν πίσω στον κύκλο πολιτικής. Οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και επομένως για υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρεία “υπερ-διόρθωση” (“overcorrection”) στις αγορές. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη, τον τραπεζικό τομέα και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν ευάλωτες στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών, σημειώνει η Moody’s. Η ταχεία συσσώρευση μόχλευσης, ιδιαίτερα σε εταιρικό χρέος, αυξάνει την ευπάθεια αυτών των χωρών σε κρίσεις επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, μια νέα ανησυχία που προέκυψε φέτος είναι κατά πόσον θα μπορούσαμε να δούμε μια “άτακτη κίνηση” στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα από την Federal Reserve θα μειωθεί καθώς η κεντρική τράπεζα μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της. Δεδομένου ότι οι καθαρές ξένες αγορές τίτλων του Δημοσίου ήταν αισθητά πιο αδύναμες τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα θα πρέπει να προέλθει από εγχώριους ομολογιούχους.

Η ζήτηση για αμερικάνικα ομόλογα από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται επίσης να αποδυναμωθεί λόγω των αλλαγών στον εταιρικό φορολογικό κώδικα. Οι αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στη μείωση της ζήτησης για έντοκα γραμμάτια, χαρτονομίσματα και ομόλογα από αμερικανικές τράπεζες.

Τέλος, σημειώνει η Moody’s, καθώς η ΕΚΤ ξεκινά την ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής και τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα αυξηθούν το 2019, μπορεί να δούμε τις σημαντικές εισροές στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά από εκροές στα ομόλογα των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων, γεγονός που θα οδηγούσε σε υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς και πιθανώς θα είχε επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω των ροών κεφαλαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ